KDH váha. Zatiaľ si nevybralo z dvoch prezidentských kandidátov

TA3 TASR
14.8.2018 11:23

Kresťanskodemokratické hnutie stále nemá jasno v tom, koho podporí v budúcoročných prezidentských voľbách. Nateraz stále počíta s Mariánom Čaučíkom, ale rovnako zvažuje podporu pre Františka Mikloška. Potvrdil to hovorca KDH Stano Župa s tým, že o podpore kandidáta na prezidenta SR rozhodne Rada KDH, ktorá bude na jeseň.

KDH váha. Zatiaľ si nevybralo z dvoch prezidentských kandidátov
SITA/Milo Fabian

Predseda hnutia Alojz Hlina nedávno pripustil, že kresťanskí demokrati podporia v prezidentských voľbách Mikloška. Než Mikloško oznámil kandidatúru, KDH počítalo s Čaučíkom. "Meno Mikloška vzbudzuje rešpekt," skonštatoval Hlina. KDH chce, aby prezidentské voľby prebehli dôstojne a aby konzervatívci mali relevantného kandidáta.

"Kandidatúra Mikloška nie je v kontrapunkte voči žiadnemu z týchto záujmov," uviedol Hlina s tým, že hnutie bude ešte situáciu vyhodnocovať. "My sme už predstavili príbeh pána Čaučíka. Ale zachováme sa zodpovedne, konštruktívne a racionálne. My to zhodnotíme," uistil.

Expolitik Mikloško chce kandidovať ako občiansky prezidentský kandidát. O palác sa bude pokúšať tretíkrát. Kandidoval už v rokoch 2004 a 2009. Prvýkrát skončil so ziskom 6,5 percenta na piatom mieste. V roku 2009 dostal 5,4 percenta hlasov, čo stačilo na tretie miesto.

Prezidentské voľby budú na jar 2019. Termín vyhlasuje predseda Národnej rady SR. Právo voliť slovenského prezidenta má plnoletý občan SR. Voľba je dvojkolová. Znamená to, že ak v prvom kole volieb nezíska ani jeden z kandidátov nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, do 14 dní sa uskutoční druhé kolo, na ktorom sa zúčastnia dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Termín vyhlási predseda parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok