V Moskve zaznamenali 130 hrozieb a evakuovali stotisíc ľudí

TA3 TASR SITA
6.10.2017 21:38

Moskva v piatok čelila viac než 130 falošným bombovým poplachom, ktoré si vyžiadali evakuáciu približne 100-tisíc ľudí z letísk, nákupných centier, škôl, železničných staníc či úradov.

V Moskve zaznamenali 130 hrozieb a evakuovali stotisíc ľudí
SITA/AP

Zámerne plané poplachy v radoch bezpečnostných zložiek hlavného mesta Ruskej federácie a tamojšieho záchranného zboru vyvolalo viac ako 100 predmetných telefonátov. V okolí Moskvy museli evakuovať ďalších 6000 ľudí z celkovo 41 školských zariadení, ako aj 2000 ľudí z istého nákupného centra. Riaditeľ ruskej Federálnej bezpečnostnej služby Alexandr Bortnikov o vyšetrovaní série podobných falošných telefonátov vyhlásil, že sú za nimi ruskí občania žijúci v zahraničí.

moskva2_0a000002-db2b-0f21.jpg

FSB sa podarilo zistiť ich totožnosť, "aj keď to nebolo ľahké". "Jednoznačne môžem povedať, že to sú ruskí občania, ktorí sa momentálne nachádzajú v zahraničí," uviedol s tým, že na území Ruska sa zdržiavajú ich komplici.

Od 10. septembra úrady v rôznych častiach Ruska museli nariaďovať masové evakuácie v súvislosti s telefonátmi o nastraženej bombe v sídlach úradov, na železničných staniciach, v školách, na letiskách či v obchodných centrách. Za necelý mesiac bolo v dôsledku týchto hrozieb, ktoré sa vždy ukázali ako falošné, evakuovaných vyše milióna ľudí a viac ako 2000 budov. Bortnikov uviedol, že finančné straty, ktoré vznikli v dôsledku týchto falošných telefonátov, sa odhadujú na 300 miliónov rubľov (približne 4,5 milióna eur).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok