Dajte viac, inak pôjdeme svojou cestou, hrozí Trump v NATO

TA3 TASR ČTK
12.7.2018 12:23

Americký prezident Donald Trump otvorene pohrozil Severoatlantickej aliancii, že Spojené štáty pôjdu v otázkach obrany svojou cestou. Urobia tak v prípade, ak ich spojenci okamžite neposkytnú dve percentá svojho hrubého domáceho produktu na obranu.

Okamžite dve percentá, neskôr štyri

Podľa informácií nemeckého magazínu Der Spiegel Trump požadoval, aby členské krajiny investovali dve percentá HDP na obranu do začiatku roka 2019.

O Trumpových hrozbách informovala agentúra DPA s odvolaním sa na viaceré bližšie nešpecifikované diplomatické zdroje.
Trump mal tieto hrozby vysloviť vo štvrtok počas druhého dňa summitu NATO v Bruseli. Či myslel prezident USA svoje hrozby vážne a čo mieni urobiť v prípade nesplnenia svojich požiadaviek, nie je podľa DPA jasné. Teoreticky by bolo možné napríklad zredukovanie aktivít USA v rámci Aliancie, v najkrajnejšom prípade však aj ich odchod z NATO. Americký prezident naliehal v stredu na partnerov v Severoatlantickej aliancii, aby zvýšili svoje výdavky na obranu až do výšky štyroch percent HDP namiesto v minulosti dohodnutého cieľa dvoch percent.

Mimoriadne stretnutie o požiadavkách

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa vo všetkých svojich vyjadreniach snažil vystupovať zmierlivo a v duchu jednoty Aliancie. Ústretovosť voči požiadavkám Spojených štátov zvýšiť výdavky na obranu a spoločné zdieľanie nákladov na chod Aliancie zdôvodnil slovami, že spojenci by to nemali robiť preto, aby "sa zapáčili Amerike", ale preto, že je to v záujme všetkých členov NATO. 

Účastníci summitu sa stretli na mimoriadnom zasadnutí, aby prerokovali požiadavky prezidenta USA. Podľa citovaných agentúrnych zdrojov boli partneri z radov nečlenských krajín požiadaní, aby kvôli zvolanému mimoriadnemu zasadnutiu odišli z rokovacej sály. Účastníci schôdzky si so sebou nemali brať svoje telefóny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok