Rozdali ceny za architektúru. Pozrite si víťazné projekty

TA3 SITA
6.10.2017 08:15

Ceny Slovenskej komory architektov za architektúru CE.ZA.AR 2017 majú svojich majiteľov. V poradí 16. ročník cien vyvrcholil v bratislavskej Starej tržnici slávnostným odovzdaním sošiek víťazom.

Rozdali ceny za architektúru. Pozrite si víťazné projekty
SITA/AP

Šesť kategórií, päť cien

Ceny sa odovzdali v piatich zo šiestich kategórií - Rodinné domy, Občianske a priemyselné budovy, Obnova a prestavba, Interiér a Exteriér. Vzhľadom na štatút ceny, podľa ktorého kategória môže byť hodnotená iba v prípade, ak sa do nej prihlási šesť a viac diel, sa tento rok nehodnotili bytové domy.

Bronzový domček CE.ZA.AR-a, sošku od sochára Jána Hoffstädtera si prevzali architekti za vysoko profesionálne a inovatívne výkony. Súčasťou galavečera bolo aj vyhlásenie nositeľa ceny Patrón architektúry a Ceny verejnosti. Oslavovala sa pritom nielen kvalitná domáca architektonická tvorba, ale aj 25. výročie Slovenskej komory architektov.

V kategórii Rodinné domy sa majiteľom CE.ZA.AR-a stal Martin Jančok za Dom v dome v Bernolákove (spolupráca: Michal Janák, Ivana Čobejová, Ľubica Segečová, Michal Marcinov a Samuel Šimonovič). Dom zaujal dvojitým plánom vnútorného a vonkajšieho domu. Podľa člena poroty, architekta z Českej republiky Jana Šépku, získal ocenenie predovšetkým pre jasné a dôsledné uplatnenie konceptu pri celej realizácii.

dom-1_0a000002-1c42-6887.jpg

Polovnícky dom aj synagóga

Cenu za Občianske a priemyselné budovy získal Poľovnícky dom v záhoráckej obci Kuchyňa od autorského tímu - Tomáš Auxt, Peter Kožuško, Miro Hrušovský a Peter Hudač (spolupráca: Michal Zábranský). Tento dom opúšťa klasickú predstavu o poľovníckej chate v lese. Pozostáva z piatich budov otočených čelom k sebe, ktorých stredobodom je otvorený spoločný priestor.

polov-1_0a000002-1cc1-d378.jpg

Bronzový domček CE.ZA.AR patrí v kategórii Obnova a prestavba autorskému tímu Peter Gomboš, Ján Krcho a Tomáš Lupták za znovuzrodenie Starej synagógy v Bardejove. „Práca sa ukončila 8. júla 1836 a nech je táto budova navždy svätyňou“ - to sú posledné slová na dedikačnej tabuli v Starej synagóge v Bardejove.

Budova svoje prísne náboženské využitie stratila, ale podľa poroty môže dnes sláviť to, že prežila. Jej rekonštrukcia je prvým viditeľným výsledkom úsilia o záchranu komplexu židovských rituálnych budov v Bardejove, ktoré je súčasťou Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Obnovený priestor má slúžiť predovšetkým na kultúrne účely. Rekonštrukcia pokračuje ďalšími bývalými židovskými objektmi.

bez-nazvu_0a000002-1f18-ed6b.jpg

Vyrovnaná kvalita

„Výber v kategórii Interiér nebol ľahkou úlohou vzhľadom na veľký počet a vyrovnanú kvalitu prihlásených diel. Porota sa nakoniec rozhodla pre udelenie ceny Rekonštrukcii bytu v bývalom kláštore v Trnave,“ povedal o ocenenom v kategórii Interiér člen poroty, slovenský architekt Juraj Sumbal. Cenu získal architekt Peter Jurkovič za citlivé spojenie pôvodných a nových prvkov.

klastor-1_0a000002-1db4-6e19.jpg

Autori reštaurácie a kaviarne Castellum cafe na kopci Nitrianskeho hradu - Martin Dulík, Marek Šumichrast a Lívia Dulíková si odniesli CE.ZA.AR-a v kategórii Exteriér. Castellum cafe plní podľa poroty naraz niekoľko funkcií a zapadá do areálu kultúrnej pamiatky. „Decentne ustupuje do svahu a jeho strecha tak vytvára prirodzenú terasu s vyhliadkou, výhľad na mesto a jeho okolie ponúka kaviareň a reštaurácia aj zo svojho vnútra vďaka sklenenej fasáde. Súčasťou projektu je nová prístupová cesta, úprava zelene a sprístupnenie románskych hradieb.“

05102017cezar-castellum-1464516_0a000002-1df9-968f.jpg

Rozhodovala aj verejnosť

Za osobitný prínos pre rozvoj architektúry, ktorý nie je vyjadrený architektonickým dielom udelili cenu Patrón architektúry tímu iniciátorov a autorov projektu obnovy Novej synagógy v Žiline. O udelení tejto ceny nerozhoduje medzinárodná porota, ale predstavenstvo Slovenskej komory architektov. „Obnova Behrensovej synagógy bola bezprecedentnou úlohou ako významom, objemom, tak aj náročnosťou. V zásadnom momente zastúpili iniciátori obnovy úlohy samosprávy a štátu. Tento neštandardný a odvážny proces obnovy bez počiatočných investícií s pomocou menších grantov, desiatok dobrovoľníkov a sponzorov vytvoril kultúrny stánok Nová synagóga,“ pripomína predstavenstvo Slovenskej komory architektov.

Synagógu obnovuje na kultúrne účely od roku 2012 občianske združenie Truc sphérique (kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie) v spolupráci a s podporou Židovskej náboženskej obce Žilina ako vlastníka pamiatky. Iniciátormi projektu sú Marek Adamov, Róbert Blaško a Fedor Blaščák a hlavným architektom je Martin Jančok (P-L-U-R-A-L). Neologická synagóga od nemeckého architekta Petra Behrensa z rokov 1928 až 1931 je považovaná za jednu z najpozoruhodnejších pamiatok modernej medzivojnovej architektúry s celoeurópskym významom.

O víťazovi Ceny verejnosti rozhodli hlasujúci v online hlasovaní na portáli Hospodárskych novín hnonline.sk. Z celkového počtu 4 526 získalo víťazné dielo - Obnova časti Námestia slobody v Prievidzi 1 031 hlasov. Autormi diela, ktoré najviac zaujalo hlasujúcich, sú: Marian Trcka, Branislav Lackovič a Jaroslav Tarajčák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok