Búrka Xavier zasiahla Nemecko, ohlásili prvé obete

TA3 TASR
5.10.2017 21:22

Najmenej sedem ľudí prišlo v Nemecku o život v dôsledku vyčíňania prírody, konkrétne prudkej búrky Xavier, ktorá po severe krajiny zasiahla i ďalšie oblasti spolkovej republiky.

Odhadujú miliónové škody

Ako vyplýva z informácií prvého programu verejnoprávnej televízie ARD, množstvo ľudí utrpelo sčasti životunebezpečné zranenia. Policajti i hasiči hlásia stovky výjazdov. Materiálne škody sa odhadujú na rádovo milióny eur.
Narušená bola plynulosť železničnej i leteckej dopravy, MHD, trajektovej i lodnej dopravy.

Rozsah narušenia bol v niektorých oblastiach absolútny, tak došlo k ochromeniu alebo pozastaveniu železničnej dopravy postupne fakticky na celom území krajiny. V prípade leteckej dopravy registrovali výpadky a omeškania, ako aj prerušenie odbavovania pasažierov či prijímania lietadiel.

Z Brém neodleteli tri stroje, v Hannoveri zrušili odlety strojov do Amsterdamu a Istanbulu.

Meteorológovia upokojili

Búrka Xavier zasiahla množstvo spolkových krajín od Šlezvicka-Holštajnska, Hamburgu a Meklenburska-Predpomoranska cez Dolné Sasko, Brandebursko a Berlín až po Sasko-Anhaltsko a Sasko. Hasiči v Berlíne vyhlásili výnimočný stav. Aj situácia v MHD v hlavnom meste Nemecka bola vážna, veď nepremávala rýchlodráha, počasie neumožnilo zriadiť ani náhradnú autobusovú dopravu a nepremávalo ani metro v úsekoch nachádzajúcich sa mimo podzemia.

Z prístavu v dolnosaskom Wilhelmshavene prišla správa o zrútení žeriavu s hmotnosťou asi 1000 ton do vody.
V prístave Bremerhaven sa zasa uvoľnil iný žeriav a poškodil najmenej dve plavidlá.

Nemeckí meteorológovia však aspoň čiastočne upokojili verejnosť, keď medzičasom zrušili všetky varovania týkajúce sa Xaviera a informovali, že avizovaný nárazový vietor už s výnimkou horských oblastí a pobrežia nikde nehrozí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok