Prvý pacient s umelým srdcom dostal nové, zotavuje sa po operácii

TA3 TASR
9.7.2018 14:50

V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave podstúpil transplantáciu prvý slovenský pacient s umelým srdcom. Implantácia umelého srdca, ktorá trvala vyše dvoch hodín, bola úspešná a pacient sa rýchlo zotavuje. Informovala o tom hovorkyňa NÚSCH Soňa Valášiková.

Prvý pacient s umelým srdcom dostal nové, zotavuje sa po operácii
NÚSCH

NÚSCH, ako prvé pracovisko v Strednej Európe, odštartovalo "Program SynCardia TAH - Total Artificial Heart", v rámci ktorého v novembri 2017 implantovali umelé srdce prvému slovenskému pacientovi. Štyridsaťsedemročného Jozefa z Topoľčian v januári prepustili do domáceho liečenia, čo umožnilo prepojenie z nemocničného kompresoru na takzvaný domáci pohon.

Umelé srdce bolo pri živote vďaka batohu s pohonom o hmotnosti približne šesť kilogramov, ktorý nosil stále na chrbte. S domácim kompresorom bol pacient schopný viesť takmer normálny život. "Po prepustení do domácej liečby Jozef zostal na čakacej listine na transplantáciu srdca. V súčasnosti je už aj po transplantácii doma a cíti sa dobre," povedala Valášiková.

Odborníci z ústavu sa na implantáciu umelého srdca pripravovali v Nemecku už od januára 2017. Slovenský pacient je 1741. pacientom s implantovaným umelým srdcom na svete. TAH je jediné zariadenie slúžiace na totálne nahradenie srdca, je jednorazové a môže ho dostať len jeden pacient. Po transplantácii srdca od darcu ide to umelé naspäť do USA, aby tím odborníkov srdce po použití preskúmal, ako sa správalo v hrudi pacienta a vychytali sa jeho prípadné nedostatky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok