Príliš pomalý rast blahobytu? Beblavý kritizoval návrh rozpočtu

TA3 SITA
5.10.2017 16:49

Rozpočet verejnej správy na nasledujúce tri roky zverejnený Ministerstvom financií SR nerieši podľa poslanca Miroslava Beblavého kľúčové problémy Slovenska.

Príliš pomalý rast blahobytu? Beblavý kritizoval návrh rozpočtu
TASR

Čísla sú horšie

Za kľúčové problémy považuje lepší život pre pracujúcich ľudí, pre mladé rodiny a investície do našej budúcnosti. “Plánované kľúčové čísla pre ľudí sú v budúcom roku skôr horšie ako lepšie, než je to tento rok. Či už hovoríme o hrubých mzdách, zamestnanosti alebo aj spotrebe domácností,“ skonštatoval Beblavý.

Výber dane z príjmov právnických osôb podľa Beblavého dlhodobo klesá. “Podnikatelia sa rozhodli, že nebudú ovcami tejto vlády a prestali platiť dane a podľa všetkého s tým štát nevie nič urobiť,“ skonštatoval Beblavý. Namiesto toho sa štát podľa neho rozhodol, že peniaze treba stiahnuť od pracujúcich ľudí. Zamestnanci budú budúci rok platiť o 700 mil. eur viac na daniach a odvodoch.

Zlá odvodová politika

Neustále sa podľa Beblavého zvyšuje aj daňové a odvodové zaťaženie ľudí, pretože nezdaniteľné minimum a iné položky sa buď nezvyšujú vôbec, alebo sa zvyšujú minimálne. Ako pokračoval poslanec Jozef Mihál, zlou daňovou a odvodovou politikou v mnohých prípadoch väčšiu časť navýšenia miezd zhltne štát v podobe daní a vyšších odvodov. “Vyššie nominálne príjmy, vyššie minimálne mzdy a podobne neostanú v peňaženkách pracujúcich ľudí, ale dostane ich štát v podobe vyšších daňových a odvodových príjmov. Takáto politika je škodlivá,“ poznamenal Mihál.

Mihál však pozitívne vníma zvýšenie rozpočtu na sociálne služby, na zariadenia pre starších ľudí a ZŤP. Na druhej strane sa mu ale nepáči, že vyšší rozpočet na sociálne služby ide len pre starších, ale vôbec nerieši napríklad rozvoj detských jaslí. Súkromní zriaďovatelia jaslí budú podľa neho diskriminovaní aj naďalej. “Všimnime si napríklad, ako sa rozpočtujú prostriedky na rodinnú politiku. Paradoxné je, že rozpočet v rámci prídavkov na deti klesá medziročne. Nie že by stúpli tieto výdavky aspoň symbolicky, ale oni klesajú. Ministerstvo práce to odôvodňuje tým, že klesá počet detí,“ poznamenal Mihál.

Problémové míňanie

Pokiaľ ide o výdavky verejných financií, tam Beblavý vníma dva zásadné problémy. Príkladom mrhania štátneho rozpočtu je podľa neho to, že veľmi výrazne rastú výdavky na zdravotníctvo o 7,7 % v budúcom roku, plus sa bude zdravotníctvo ešte oddlžovať. “Zdravotníctvo je samozrejme veľmi dôležité, ale problémom zdravotníctva je spôsob míňania peňazí,“ skonštatoval Beblavý. Vláda zároveň podľa neho nie je ochotná investovať do školstva.

Štát by mal v budúcom roku podľa nového znenia návrhu rozpočtu verejnej správy hospodáriť s rozpočtovým schodkom 1,973 mld. eur. Celkové príjmy sa rozpočtujú na úrovni 13,983 mld. eur a výdavky by mali dosiahnuť 15,956 mld. eur. Podľa návrhu klesne deficit verejných financií v roku 2018 po prvýkrát pod hranicu jedného percenta hrubého domáceho produktu. Cieľom je dosiahnutie vyrovnaného hospodárenia najneskôr v roku 2020. V roku 2018 počíta rezort financií so schodkom verejných financií na úrovni 0,83 % HDP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok