Matovič reaguje na obžalobu: Som pripravený nastúpiť na výkon trestu

TA3 SITA TASR
5.10.2017 16:32

Ak ho odsúdia, je "pripravený nastúpiť na výkon trestu" - bude to však za to, že v politike "hľadal pravdu". Igor Matovič sa aj so svojim advokátom Danielom Lipšicom postavil pred novinárov a reagoval na to, že ho obžalovali v kauze Belize. Dôvodom bolo, že v roku 2015 zverejnil anonymnú informáciu o stámiliónoch dolárov, ktoré mal mať premiér Robert Fico a jeho manželka Svetlana v daňovom raji. Nič také sa však nepreukázalo.

Diktatúra stredoafrického typu?

Obžalobu za ohováranie premiéra voči svojej osobe považuje Matovič za zdvihnutý prst voči všetkým ľuďom, ktorí by chceli poukazovať na nezákonnosti. Slovensko sa podľa neho začína podobať na "diktatúry stredoafrického priestoru".

"Tam platí, že kto vlastní štát, vlastní pravdu," vyhlásil. Podľa Matoviča je absurdné, aby prípad údajného ohovárania vyšetroval vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry, ktorá sa má zaoberať korupciu za milióny eur. Kritizoval tiež to, že rovnaký vyšetrovateľ mal na starosti jeho prípad a aj vyšetrenie podozrení, že predseda vlády má v Belize účet na iné meno a na ňom milióny dolárov. "Vyžiadali si oficiálne stanovisko, že Robert Fico nemá v Belize účet pod svojím menom a to im stačí," povedal s tým, že polícia ani prokuratúra neurobili žiadne reálne kroky, aby preverili jeho podanie

Matovič tiež vyhlásil, že zverejnenie podozrení voči predsedovi vlády považoval za svoju občiansku povinnosť. "Dnes by som to urobil znovu," povedal s tým, že sa nedá zastrašiť a bude naďalej vykonávať svoju prácu. "Som pripravený ísť na súd aj nastúpiť na výkon trestu," uviedol.

Daniel Lipšic, ktorý Matoviča v tomto prípade zastupuje ako advokát, kritizoval dvojitý meter štátnych orgánov voči rôznym politikom, samotný premiér podľa neho napríklad v poslednom čase verejne vznášal obvinenia na adresu prezidenta. Obžalobu voči Matovičovi označil Lipšic za "flagrantné zneužívanie orgánov činných v trestnom konaní na politický boj". "K takýmto excesom nedochádza ani v Maďarsku a Poľsku," povedal s tým, že politické zásahy kazia dôveryhodnosť inštitúcií ako polícia a prokuratúra.

Na účtoch malo byť vyše 670 miliónov

Prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry podal na Igora Matoviča obžalobu za trestný čin ohovárania. Matovič v roku 2015 zverejnil anonymnú informáciu, ktorú dostal do poštovej schránky. Predseda vlády si podľa anonymu spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu na Belize. V deň vzniku si táto firma údajne založila dva bankové účty v Belize Bank Internacional. Stav účtov k 21. júlu 2015 bol vraj 674 546 004 amerických dolárov.

"Informáciu som dostal anonymne, zároveň s tým, že mám presne zdokladovaný prípad, akým spôsobom sa tento účet má plniť," vyjadril sa Matovič. Ide podľa neho o verejné obstarávanie za niekoľko desiatok miliónov eur, ktoré sa konalo v posledných dvoch rokoch. Ficovci reagovali na Matovičove obvinenia a podali trestné oznámenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok