Organizátori protestov prezradili, ktorých kandidátov podporujú

TA3 TASR
2.7.2018 14:13

Iniciatíva Za slušné Slovensko vyjadrila podporu v jesenných komunálnych voľbách kandidátovi na primátora Bratislavy Matúšovi Vallovi, kandidátovi na primátora Nitry Marekovi Hattasovi a kandidátovi na primátora Žiliny Petrovi Fiabánemu. Vysvetľuje to tým, že títo kandidáti sa prihlásili k ich vízii Slušné mestá a obce Slovenska, sú transparentní a volajú po tom, aby občania aj po voľbách mohli participovať na správe veci verejných. Ich rozhodnutie sa už stretlo aj s kritikou.

Organizátori protestov prezradili, ktorých kandidátov podporujú
SITA/Diana Černáková

Do politiky nevstúpili

Zástupcovia iniciatívy deklarujú, že naďalej ostávajú občianskou iniciatívou a že do politiky nevstúpili. Uvedomujú si však, že môže prísť časť kritiky za to, že niekoho podporia.

"My však len hovoríme, títo ľudia sa hlásia k vízii Slušné mestá a obce Slovenska a spĺňajú tie podmienky. Ak chceme zmenu v krajine a voláme po slušnom i spravodlivom Slovensku, tak cítime povinnosť povedať ľuďom, ako to vidíme my," uviedol člen iniciatívy Juraj Šeliga. Podporiť chcú aj ďalších nezávislých kandidátov na poslancov zastupiteľstiev či na primátorov a starostov v obciach a mestách Slovenska, ktorí sa budú hlásiť k vízii a ktorých si vyberú.

Podporili transparentných

"Musí mať ohlásenú kandidatúru ako nezávislý kandidát, musí sa hlásiť k vízii Slušné mestá a obce Slovenska a musia ho poznať jednotliví koordinátori, ktorí robili zhromaždenia Za slušné Slovensko. Takto chceme ukázať ľuďom, že politika nie je niečo zlé a ak chceme zmenu v krajine, musíme začať od seba a angažovať sa," vymenoval podmienky podpory kandidátov Šeliga.

Základom ich vízie je, že politika musí byť službou a účasť občana na moci nemôže končiť len voľbami. Ktokoľvek kto kandiduje do orgánov samosprávy obcí a miest sa musí podľa iniciatívy hlásiť k tomu, že občania majú právo byť účastní na správe vecí verejných.

Podmienkou sú stretnutia s občanmi

"Naša vízia je veľmi konkrétna. Jedna z vecí, ktorá je relatívnou novinkou na Slovensku, je to, že kandidáti, ktorí sa chcú prihlásiť k tejto vízii a chcú podporu iniciatívy Za slušné Slovensko, musia po svojom zvolení raz za dva mesiace usporiadať minimálne 90-minutové stretnutie s občanmi," priblížil. Nosnou časťou vízie je volanie po transparentnosti, aby bolo všetko verejne prístupné a ľudia vedeli, čo sa okolo nich deje.

Zástupcovia iniciatívy Za slušné Slovensko avizujú, že počas leta budú chodiť po celom Slovensku a organizovať diskusie či zapájať sa do už existujúcich občianskych projektov. "Budeme vyzývať všetkých čestných ľudí, aby začali zvažovať svoje prípadné kandidatúry na poslancov zastupiteľstiev alebo primátorov i starostov miest a obcí Slovenska," poznamenala členka iniciatívy Karolína Farská.

Nestáli na námestiach kvôli architektovi Penty

Iniciatíva Za slušené Slovensko sa podľa šéfa KDH Alojza Hlinu rozhodla ovplyvňovať tohtoročné komunálne voľby. Ľudia podľa Hlinu nestáli na námestiach preto, aby sa nakoniec dozvedeli, že organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko podporujú "architekta Penty".

"Ak sa niekto rozhodne po tom všetkom, čo sme o Pente počuli, pre nich robiť architekta, tak je to jeho rozhodnutie a preberá zaň zodpovednosť," vyhlásil Hlina. Ako tvrdí, ak Vallo bral ako profesijnú výzvu robiť veľké projekty pre firmu so silne problematickým imidžom, tak by si mal byť vedomý, že uchádzať sa o verejnú službu v slušnej krajine je problém. "Bolo veľa umelcov, architektov, ktorí pracovali pre problematických investorov, vládcov, ale nepočul som, že by sa uchádzali o post primátora hlavného mesta toho-ktorého štátu. A už vôbec som nepočul, že im v takomto konaní slušní ľudia tlieskali," skonštatoval Hlina. Kandidátkou KDH na primátorku Bratislavy je Caroline Líšková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok