Žitný pôjde na dva roky do väzenia

SITA
17.4.2012 14:44

Odvolací Krajský súd v Bratislave dnes odsúdil exmoderátora Rastislava Žitného na dva roky odňatia slobody v ústave s minimálnym stupňom stráženia a odobratie vodičského oprávnenia na päť rokov. Žitný bol súdený za zavinenie smrti päťročného Tomáška Žilavého pri autonehode v júli 2008 za Rohožníkom.

Žitný pôjde na dva roky do väzenia
SITA

Krajský súd tak upravil rozsudok Okresného súdu v Malackách, proti ktorému sa odvolali aj obžalovaný, aj prokuratúra v Malackách. „Tento trestný čin je nedbanlivostným trestným činom, tu podstatná zložka je nedbanlivostná, či vedomá alebo nevedomá,“ zdôvodnila predsedníčka senátu zníženie pôvodného trestu 2,5 roka. Dodala, že proti tomuto rozsudku nie je prípustný opravný prostriedok.

Rozhodnutie súdu je právoplatné takže nastúpi na výkon trestu. Akonáhle dostane pán Žitný výzvu alebo avízo, tak nastúpi, a uvidíme, čo ďalej,“ zhodnotil verdikt súdu právny zástupca Rastislava Žitného s tým, že už samotné zníženie trestu odvolacím súdom je určitým spôsobom úspech.

Bývalý televízny moderátor Rastislav Žitný sa koncom minulého roka odvolal proti rozsudku Okresného súdu v Malackách, podľa ktorého si mal odsedieť 2,5 roka v ústave s minimálnym stupňom stráženia. 
Okresná prokuratúra podala odvolanie v súvislosti s výškou trestu a žiadala od odvolacieho súdu uloženie prísnejšieho nepodmienečného trestu. Ako dnes povedal právny zástupca Žitného, jeho klientovi bolo odopreté právo na spravodlivý súdny proces. Poukázal na jednostrannosť okresného súdu a akcentoval taktiež zdravotný stav obžalovaného, ktorý mal byť dôvodom tragickej nehody. Dodal, že Rastislav Žitný je bezúhonný človek a nie je ani bezohľadný vodič, a tak, ako nebolo nutné naprávať iné osoby nepodmienečným trestom, tak ani v jeho prípade taký trest nie je nutný.

Sudca v októbri minulého roka uznal Rastislava Žitného vinného zo smrti päťročného Tomáška Žilavého. Okresný súd mal preukázanú vinu obžalovaného, a to prekročením zákonom stanovenej rýchlosti a nezvládnutím spôsobu jazdy vozidla. Rozsudok však nenadobudol právoplatnosť, nakoľko sa obe strany odvolali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok