Chodec Tóth sa očisťuje, komisia uznala jeho argumenty

TA3 SITA
4.10.2017 12:04

Hviezdny slovenský chodec Matej Tóth je bližšie k očisteniu svojho mena ohľadom dopingových obvinení. Komisia rozhodla, že nedošlo k porušeniu antidopingových pravidiel a Tóthovi ruší jeho zastavenie činnosti.

Porušil antidopingové pravidlá?

V stredu sa jeden a pol mesiaca od augustového vypočutia dozvedel verdikt disciplinárnej komisie Slovenského atletického zväzu (DK SAZ) v súvislosti s prípadom jeho nezrovnalostí v biologickom pase, pre ktoré mu hrozili konzekvencie za porušenie antidopingových pravidiel. DK, ktorá mala vyhodnotiť, či úradujúci olympijský víťaz v chôdzi na 50 km z Ria de Janeiro porušil antidopingové pravidlá, oslobodila najlepšieho športovca SR za rok 2016 spod obvinení.

DK SAZ po augustovom vypočutí Tótha žiadala podľa slov jej šéfa Ivana Čillíka ďalšie expertné vysvetlenia a analýzy od odborníkov. Svetový šampión z roku 2015 ešte nemá vyhrané. Stanovisko DK SAZ totiž nemusí znamenať definitívu. Ak Medzinárodná asociácia atletických federácií alebo Svetová antidopingová agentúra nebudú považovať Tóthom predložené argumenty za dostačujúce, môžu toto rozhodnutie napadnúť a obrátiť sa na Športový arbitrážny súd. "DK SAZ jednohlasne rozhodla, že nedošlo k porušenie antidopingových pravidiel u Mateja Tótha a ruší jeho zastavenie činnosti,“ informoval šéf disciplinárky SAZ Ivan Čillík.

Zrušil prípravu na MS v Londýne

Tridsaťštyriročný rodák z Nitry pre správu od Medzinárodnej asociácie atletických federácií, ktorá ho upozornila na štatistické odchýlky v biologickom pase, prerušil prípravu na augustové majstrovstvá sveta v Londýne. Dôvodom bola psychická a fyzická vyčerpanosť a z toho vyplývajúci tréningový výpadok. Napokon na šampionáte, kde mal obhajovať zlato z Pekingu 2015, ani neštartoval a mal dočasne pozastavenú činnosť.

Biologický pas funguje na princípe matematického vzorca. Odchýlky automaticky nemusia znamenať, že si športovec pomáhal nedovolenými prostriedkami alebo metódami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok