Maďarská vláda chce obnoviť rokovania o Gabčíkove

SITA
17.4.2012 14:15

Maďarská vláda sa pokúsi obnoviť rokovania so Slovenskom o prehodnotení spornej zmluvy o sústave vodných diel na Dunaji a vypracovaní novej, ktorá by ju mala doplniť alebo nahradiť.

Maďarská vláda chce obnoviť rokovania o Gabčíkove
SITA

Tlačovú agentúru MTI o tom v pondelok informoval vládny splnomocnenec Marcel Szabó, ktorého premiér Viktor Orbán poveril vyjednávaním so Slovenskom. Nová zmluva by mala vzniknúť v súlade s rozhodnutím Medzinárodného súdneho dvora (ICJ) z roku 1997, keď sudcovia nariadili obom stranám sporu, aby sa dohodli na jeho doriešení.

Pôvodnú zmluvu o vybudovaní priehrad na Dunaji uzavreli Maďarsko a Československo ešte v roku 1977, a podľa rozhodnutia ICJ sa ňou Budapešť musí naďalej riadiť napriek tomu, že v roku 1992 od nej odstúpila. Ako uviedol Szabó, nová dohoda by mala podrobne riešiť otázku obojstranne prijateľného spôsobu využívania spoločného úseku Dunaja a vodného diela Gabčíkovo v súlade s environmentálnymi požiadavkami. Splnomocnenec v tejto súvislosti poznamenal, že po otvorení Gabčíkova v roku 1992 Československo odviedlo 83 percent vody na svoje územie, čo malo výrazne negatívne dôsledky pre kvalitu vody a faunu v pôvodnom koryte. Podľa Szabóa je teraz "najvyšší čas, aby bola táto bolestivá rana zahojená", pričom vyjadril presvedčenie, že na obnovenie rokovaní je pripravená aj slovenská strana.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok