Do týždňa vyhlásime nezávislosť, tvrdí katalánsky premiér

TA3 TASR
4.10.2017 10:09

Katalánsko vyhlási nezávislosť najneskôr do týždňa. Vyhlásil to miestny premiér Carles Puigdemont v rozhovore pre stanicu BBC. Jeho vyjadrenia odzneli krátko po utorkovom televíznom prejave španielskeho kráľa Filipa VI.

Žiadne kontakty medzi Barcelonou a Madridom

Carles Puigdemont tvrdí, že vyhlásenie nezávislosti Katalánska od Španielska je len "otázkou dní". Katalánska vláda podľa Puigdemonta prijme zodpovedajúce kroky "koncom tohto alebo začiatkom budúceho týždňa". Zdôraznil pritom, že medzi Barcelonou a Madridom v súčasnosti neexistujú žiadne kontakty.

Redaktor BBC sa Puigdemonta v tejto súvislosti opýtal, čo by urobil v prípade, ak by sa španielska vláda rozhodla zasiahnuť a prevziať vládnu moc v
Katalánsku. Premiér odpovedal, že by to bola "chyba", ktorá by zmenila všetko. Puigdemont zároveň kritizoval postoj Európskej komisie, ktorá označila udalosti v Katalánsku za vnútornú záležitosť Španielska.

Stovky zranených po zásahu polície

Vyjadrenia katalánskeho premiéra odzneli krátko po utorkovom televíznom prejave španielskeho kráľa Filipa VI. Monarcha v ňom ostro skritizoval katalánsku regionálnu vládu, ktorá sa podľa neho pohybuje mimo zákonného rámca a princípov demokracie, pričom podniká kroky k rozdeleniu katalánskej spoločnosti.

Vyjadril však presvedčenie, že sa celú krízu napokon podarí úspešne prekonať. Od nedeľňajšieho zákroku španielskej polície proti ilegálne uskutočnenému referendu o nezávislosti Katalánska sa situácia v tomto regióne ešte viac zdramatizovala. V utorok vyšli do ulíc v Barcelone a ďalších katalánskych mestách státisíce ľudí protestujúcich proti tvrdému postupu bezpečnostných zložiek, ktorého dôsledkom bolo takmer 900 zranených. V Katalánsku sa v utorok súčasne konal generálny štrajk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok