Migranti sú často obeťami mučenia, pápež vyzýva k ich integrácii

TA3 TASR
22.6.2018 07:56

Pápež František si myslí, že jednotlivé krajiny by mali prijať toľko migrantov, koľko dokážu zvládnuť, a správne ich integrovať do svojej spoločnosti. Pápež to uviedol v rozhovore s novinármi na palube lietadla, ktorým sa vracal do Ríma po celodennej návšteve Ženevy.

Migranti sú často obeťami mučenia, pápež vyzýva k ich integrácii
SITA/AP

Zopakoval, že podporuje biskupov zo Spojených štátov, ktorí odsúdili politiku oddeľovania detí od rodičov, čo nelegálne vstúpili na územie USA. Vyzdvihol súčasne prístup Talianska a Grécka za ich veľkorysosť k prisťahovalcom. Pripomenul, že mnoho sýrskych utečencov prijali aj Turecko, Libanon a Jordánsko.

Podporil aj návrhy z Európy na rozvoj pracovných miest a vzdelania v afrických krajinách ako nástrojov boja proti obchodovaniu s migrantmi, ktorí odchádzajú do Európy za lepším životom. Vyjadril nádej, že tento plán zmení pomery v Afrike a povedie tam k hospodárskemu rastu.

"Africký ľud oplýva veľkým kultúrnym bohatstvom a veľkou inteligenciou. S dobrým vzdelaním by to (africké) deti mohli dotiahnuť ďaleko," domnieva sa pápež. František súčasne odsúdil, že migranti posielaní späť do Líbye sú často obeťami mučenia a iného zneužívania vo väzniciach, ktoré prirovnal ku koncentračným táborom druhej svetovej vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok