Mayová zvíťazila v kľúčovom hlasovaní britského parlamentu

TA3 TASR
20.6.2018 22:47

Dolná snemovňa britského parlamentu odmietla doplnok zákona o brexite, ktorý v pondelok prijala Snemovňa lordov. Návrh legislatívneho dodatku dával zákonodarcom väčšie slovo v celom procese odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Mayová urobila ústupky

Britská premiérka Theresa Mayová zvíťazila v stredu v kľúčovom hlasovaní v Dolnej snemovni britského parlamentu. Poslanci odmietli dodatok k zákonu o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, na základe ktorého by parlament získal kontrolu nad procesom brexitu, ak by britská vláda nedosiahla dohodu s Úniou, informovala agentúra Reuters.

Členovia dolnej komory odmietli príslušný dodatok, presadzovaný proeurópskymi poslancami, v pomere 319 ku 303 hlasom. Takýto výsledok hlasovania sa očakával po tom, ako Mayová urobila ústupky proeurópsky orientovaným poslancom z jej vlastnej Konzervatívnej strany. V prípade schválenia dodatku by britský parlament získal väčšiu kontrolu nad procesom brexitu, ktorý je v súčasnosti v kompetencii vlády. Za dodatok napokon hlasovalo šesť konzervatívnych poslancov, zatiaľ čo vládu podporilo aj niekoľko opozičných labouristov.

Ďalšia potenciálna rebelka

Podľa lídra proeurópskeho krídla Konzervatívnej strany Dominica Grieva vláda poskytla záruky, že bude v otázkach brexitu brať do úvahy aj postoj parlamentu, informovala televízia BBC. Ďalšia potenciálna "rebelka" z radov konzervatívcov Nicky Morganová uviedla, že napokon nehlasovala proti Mayovej, pretože nechcela oslabiť jej pozíciu pred budúcotýždňovým summitom EÚ.

Morganová však súčasne varovala, že vzťahy medzi premiérkou a proeurópskym krídlom Konzervatívnej strany zostávajú veľmi napäté. Avizovala tiež, že vláda bude musieť zviesť v parlamente ďalšie "bitky" ohľadne obchodných a colných dohôd s EÚ. Spojené kráľovstvo by malo EÚ opustiť 29. marca 2019. V súčasnosti prebiehajú rokovania o podmienkach brexitu medzi Britániou a vyjednávačmi Únie.

Pri schvaľovaní zákona o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie čelí britská vláda dlhodobému odporu členov hornej komory parlamentu, ktorý k nemu schvaľujú rôzne dodatky a pozmeňujúce návrhy. Tie potom musí vždy opäť prerokovať Dolná snemovňa. Stredajšie hlasovanie podľa BBC je krokom k definitívnemu schváleniu tejto právnej normy, ktorá včlení celú sústavu existujúcej legislatívy EÚ do britského právneho poriadku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok