Zloženie štvorkajaku na OH v Londýne ešte nie je jasné

SITA, TA3
17.4.2012 13:18

Z úspešného slovenského štvorkajaku v rýchlostnej kanoistike má miestenku na olympijské hry 2012 istú len Erik Vlček, ktorý si ju vyjazdil spoločne s Petrom Gellem v dvojkajaku.

Zloženie štvorkajaku na OH v Londýne ešte nie je jasné
SITA

Počas nasledujúcich dvoch mesiacov sa bude rozhodovať, či K4 nastúpi v Londýne v rovnakom zložení, v akom jazdila doteraz (Vlček, Richard Riszdorfer, Michal Riszdorferr, Juraj Tarr). Existuje alternatíva, že by sa vytvoril aj nový štvorkajak. Slovenský zväz rýchlostnej kanoistiky chce totiž na olympijské hry - v snahe vybojovať čo najlepšie umiestnenie - nominovať najlepších. K4 si v súčasnom zložení vybojuje účasť v Londýne v prípade, že na pretekoch Svetového pohára v nemeckom Duisburgu (25. - 27. mája) skončí do 4. miesta a na podujatí budú štartovať minimálne šiesti finalisti z ostatného svetového šampionátu. Ak sa to nenaplní, potom čaká rýchlostných kanoistov boj o nomináciu do štvorkajaka, ktorý z predchádzajúcich dvoch olympiád v Aténach 2004 a Pekingu 2008 priviezol bronzovú a striebornú medailu. "Bude to ešte veľmi zaujímavé a nezávidím nášmu predsedovi zväzu Róbertovi Petriskovi, ktorý bude určovať nomináciu. Ak sa nekvalifikujeme priamo z Duisburgu, potom nás čakajú pravdepodobne v Račiciach nominačné preteky na singlkajakoch. Vybojovať si nomináciu je pre nás náročná úloha, ale ak chceme z Londýna medailu, potom musíme zvládať aj tieto ťažké ciele. Ľahké si ani nemôžeme dávať," povedal Erik Vlček.


Ambíciou štartovať v K4 na olympijských hrách sa netají ani Peter Gelle. Vlani na svetovom šampionáte v Szegede spoločne s Vlčekom prekvapili v K2 víťazstvom celý svet, v tejto disciplíne budú v Londýne jednými z favoritov. "K4 je výzva. Ak by sa naskytla možnosť bojovať o nomináciu, skúsil by som ju využiť. S Erikom sme v K2 už zohraní a myslím si, že v K4 by sme sa vhodne dopĺňali," povedal Peter Gelle.


Členovia majstrovského dvojkajaka majú za sebou kvalitnú zimnú prípravu. Vlček začal s kondičnými tréningami zameranými na vytrvalosť a silu už minulý rok, vo februári odcestoval do kalifornského strediska Newport Beach, kde v teple pokračovaô v príprave. "Do USA sme išli s Jurajom Tarrom, Borisom Viszlayom, Máriom Jančom a trénerom Petrom Likérom. Mali sme tam skvelé podmienky. Bolo tam teplo, dostatok možností na tréning, vynikajúca strava, výborné podmienky na kvalitnú regeneráciu vrátane masáží a mali sme aj prideleného chiropraktika. Naozaj výborné," neskrýval spokojnosť sedemnásobný majster sveta a desaťnásobný šampión starého kontinentu. Do Európy sa vrátil v polovici marca a keďže na Slovensku ešte neboli podmienky na prípravu na vode, s ďalšími členmi K4 sa vybral do talianskej Sabaudie. Gelle zvolil odlišný spôsob prípravy, v uplynulých týždňoch bol na sústredení v Seville. Spolu ešte na vode neboli. "Naposledy sme spoločne pádlovali asi v septembri," priznal Erik Vlček. "Zimná a jarná príprava sú pre kajakára najťažšie. Absolvujeme dlhé vytrvalostné tréningy, týždenne najazdíme 180 až 200 km. Z toho potom žijeme po zvyšok roka. Pomaly sa už chystáme na prvé preteky, čakajú nás pred nimi ešte spoločné tréningy. Všetko smeruje k tomu, aby naša vrcholná forma bola v auguste," priznal Peter Gelle.


Na rozdiel od vlaňajška tentoraz dvojkajak Gelle - Vlček absolvuje spoločne viac pretekov. Začiatkom mája absolvujú kontrolné podujatie slovenskej reprezentácie v Račiciach, nasledovať budú Svetové poháre v Poznani (18. - 20. mája), Duisburgu (25. - 27. mája) a potom majstrovstvá Európy v Záhrebe (22. - 24. júna). "Chceme tento rok viac pretekať, aby sme si vyskúšali jazdenie v rôznych podmienkach a lepšie sa pripravili. Potrebujeme sa vyjazdiť," vysvetlil Erik Vlček.


Úradujúci majstrov sveta v K2 si tento rok budú súperi všímať pozornejšie ako vlani. O ich kajakárskych kvalitách sa vedelo už dlhšie, ale v Szegede na svetovom šampionáte všetkých prekvapili. "Niektorí odborníci z rýchlostnej kanoistiky tušili, že spoločne dokážeme jazdiť na dobrej úrovni. Súperi si nás budú viac všímať, ale na to sme pripravení," myslí si Erik Vlček a Peter Gelle ho dopĺňa: "Určite nás budú sledovať najmä na posledných 200 m. My si ich však všímať nebudeme, sústredíme sa na svoje vlastné preteky. Chceme ísť kilometer čo najlepšie a možno na konkurentov vymyslíme niečo nové."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok