Obchodná vojna medzi USA a Čínou pokračuje, Peking chystá odvetu

TA3 TASR
19.6.2018 06:55

Obchodná vojna medzi Čínou a Spojenými štátmi pokračuje. Administratíva Washingtonu hľadá ďalší tovar dovážaný z Číny, na ktorý by mohla uvaliť clo. Peking pripravuje odvetu.

Americký prezident Donald Trump pohrozil ďalšími sankčnými clami na čínske tovary v hodnote 200 miliárd USD. V pondelok večer miestneho času poveril obchodného splnomocnenca USA Roberta Lighthizera, aby identifikoval príslušné produkty, oznámil Biely dom.

Trump označil tento krok za odvetné opatrenie. Nové clá vo výške 10 % majú vstúpiť do platnosti, ak bude čínska vláda odmietať zmeniť svoj postup a skutočne zavedie clá, ktoré ohlásila, povedal. Čína uviedla, že v prípade nových ciel na tovary v hodnote 200 miliárd USD, ktoré Trump ohlásil v pondelok, prijme odvetné opatrenia. Clá USA predstavujú "extrémny tlak a vydieranie" a Čína zareaguje rozsiahlymi opatreniami, uviedlo čínske ministerstvo obchodu tesne po Trumpovom oznámení.

"Spojené štáty spustili obchodnú vojnu a porušili trhové pravidlá," uviedlo čínske ministerstvo. Čína bude reagovať takým spôsobom, aby ochránila záujmy krajiny a občanov. USA koncom minulého týždňa zaviedli clá na čínske tovary v hodnote 50 miliárd USD. Peking na ne odpovedal clami v rovnakej hodnote.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok