Bratislava musí zrušiť zákaz hazardu, rozhodol súd. Mesto sa odvolá

TA3 TASR
7.6.2018 11:47

Všeobecne záväzné nariadenie o zákaze umiestnenia herní v hlavnom meste nie je v súlade so zákonom. To je verdikt Krajského súdu v Bratislave, ktorý sa na štvrtkovom pojednávaní vo svojom rozhodnutí stotožnil so sťažnosťou prokuratúry. Hlavné mesto sa chystá proti rozhodnutiu odvolať.

Hlasovali dvakrát

"Krajský súd v Bratislave uznesením vyslovil nesúlad Všeobecne záväzného nariadenia hlavného mesta Slovenskej republiky zo dňa 30. marca 2017 o zákaze umiestnenia herní na území hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy v celom jeho znení s ustanovením príslušných paragrafov a odsekov, vysvetlil hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

KS v Bratislave preskúmal zákonnosť prijatia predmetného VZN a postupu žalovaného predchádzajúceho jeho prijatiu. Súd v zmysle námietky žalobcu vylúčil možnosť opakovaného hlasovania o už raz vybavenej petícii, nakoľko sa jedná o špecifickú úpravu v zmysle zákona č. 171/2005 Z. z. o hazardných hrách. "Úplné odôvodnenie rozhodnutia sa bude nachádzať v jeho písomnom vyhotovení. Proti uzneseniu súdu je možné podať kasačnú sťažnosť," dodal Adamčiak.

Bratislavské mestské zastupiteľstvo o zákaze hazardu v hlavnom meste hlasovalo dvakrát. Prvýkrát mestskí poslanci návrh o zákaze hazardu v meste neschválili, podarilo sa to až na druhýkrát. Hlavné mesto od roku 2017 nevydáva licencie na prevádzkovanie hazardných hier prostredníctvom výherných prístrojov.

Nesrovnal: Verejný záujem prehral

Verejný záujem jednoznačne prehral, reagoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. "Vôľa 136.000 Bratislavčanov ako aj všetkých odporcov hazardu v našom meste bola pošliapaná,“ zdôraznil v reakcii na verdikt súdu. Pripomenul, že s petíciou proti hazardu začalo mesto v roku 2015 preto, lebo hazard presiahol únosnú mieru. "A teraz reálne hrozí, že tento stav opäť nastane a opäť sa začnú automaty po Bratislave rozrastať. Tento boj však nevzdáme, počkáme si na doručenie rozsudku, poradím sa s právnikmi aj s petičným výborom a povieme vám ďalšie kroky. Čo viem povedať už teraz, určite sa proti rozsudku odvoláme," uviedol Nesrovnal.

S verdiktom súdu je naopak stotožnená Asociácia zábavy a hier. "Je smutné, že to muselo dospieť až sem a v dôsledku sebaprezentácie pána primátora a jeho neschopnosti akceptovať námietky na nezákonnosť prijatia VZN i samotného procesu petície, nemá Bratislava rozumnú reguláciu hazardu,“ uviedla hovorkyňa AZAH Dominika Lukáčová. Hazardu podľa jej slov v Bratislave i tak ubúda. "V rámci zákonnej regulácie hazardu ubudlo herní a ich počet sa nebude navyšovať, ďalšie zákonné sprísnenie regulácie by malo priniesť pokračujúce zníženie počtu herní," povedala.

Rozhodnutie pozitívne vníma aj Aliancia za čistú hru – Clarify, ktorá ho označuje za víťazstvo zdravého rozumu a zákonnosti. Celoplošné zákazy pre herne a kasína nepovažuje za správnu cestu, viesť to totiž môže k rozšíreniu online hazardu. "Občianske združenie očakáva, že všetky finančné škody, ktoré vznikli na základe nezákonného prijatia zákazu herní a kasín, uhradia tí bratislavskí mestskí poslanci a primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal, ktorí napriek varovaniu právnikov a odborníkov uprednostnili populizmus pred racionalitou a zákonnosťou," píše sa v stanovisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok