Moslimky budú na rakúskom letisku pokutovať za nosenie buriek

TA3 ČTK
30.9.2017 10:47

Rakúska polícia od nedele 1. októbra posilní svoju prítomnosť na viedenskom letisku. Do platnosti totiž vstúpi nový rakúsky zákon zakazujúci zahaľovanie celej tváre, upozornila agentúra APA. Opatrenie sa týka napríklad žien nosiacich burky a nikáby, teda odevy, ktoré moslimkám zakrývajú celé telo a ponechávajú len mriežku alebo úzky priezor pre oči.

Moslimky budú na rakúskom letisku pokutovať za nosenie buriek
SITA/AP

Odhaliť sa musia už na hraniciach

V príletovej hale, do ktorej sa cestujúci odoberajú po colnej kontrole, budú policajti skúmať, či všetci pasažieri zákaz dodržiavajú, povedal hovorca dolnorakúskej polície Johann Baumschlager. "Budeme samozrejme k veci pristupovať primerane, ale ako polícia zákon skrátka musíme uplatňovať," povedal hovorca.

Zákon zakazujúci zahaľovanie tváre na verejnosti schválil v máji rakúsky parlament hlasmi strán dosluhujúcej koalície sociálnych demokratov a ľudovcov. Stanovuje, že na verejnosti musia byť vždy rozoznateľné rysy tváre od brady po vlasy. Rakúske ministerstvo vnútra k tomu vydalo informačné brožúry v nemčine, angličtine, turečtine a arabčine. Na viedenskom letisku ich budú rozdávať policajti.

Konanie v rozpore so zákonom bude trestané, varoval Baumschlager. Osoba môže byť zadržaná a v správnom konaní jej môže byť uložená pokuta až 150 eur. Doteraz boli úplne zahalené ženy na viedenskom letisku po prílete odvedené do zvláštneho priestoru, kde skontrolovali ich totožnosť podľa tváre a odtlačkov prstov. Od nedele to nebude nutné, pretože tieto ženy budú beztak musieť svoje tváre odhaliť, akonáhle vstúpiana rakúske územie, teda najneskôr pri hraničnej kontrole.

Nejde len o moslimov

Rakúsky zákon je síce namierený proti burkám a nikábom, ale sformulovaný bol "nábožensky neutrálne" a týka sa tiež hygienických rúšok, kukiel a masiek. Výnimky je možné tolerovať zo zdravotných dôvodov, pri ľudových slávnostiach, alebo tam, kde je zahalenie tváre nutné z pracovných dôvodov. Nevzťahuje sa tak napríklad na niektorých remeselníkov, lekárov alebo klaunov.

Zahaľovanie tváre na verejnosti je už v niektorých krajinách zakázané. Ako prvé v Európe tak v roku 2011 urobilo Francúzsko, po ktorom nasledovala Belgicko, Holandsko či Bulharsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok