PR správa

Rómske odborné rady opätovne posúdia žiadosti

PR
15.5.2018 11:14

V Bratislave zasadala 8. mája 2018 mimoriadna koordinačná rada rómskej národnostnej menšiny Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Na zasadnutí sa zúčastnili aj členovia Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny za rómsku národnostnú menšinu a niektorí zástupcovia mimovládnych organizácií, ktorí v otvorenom liste vzniesli kritiku voči niektorým rozhodnutiam odborných rád.

Rómske odborné rady opätovne posúdia žiadosti
TASR/Martin Baumann

Vzhľadom k medializovaným podozreniam zo sporného posudzovania žiadostí rómskej národnostnej menšiny fond uskutočnil kroky smerujúce k vyriešeniu vzniknutej situácie. Riaditeľ Fondu na podporu kultúry národnostných menšín, Norbert Molnár, na podnet správnej rady fondu inicioval zasadnutie koordinačnej rady, kde bol daný priestor všetkým zúčastneným vyjadriť svoje postoje k danej problematike, nájsť spoločné riešenie a navrhnúť jasné ciele, ktoré chcú v rozvoji rómskej kultúry dosiahnuť.

Predseda koordinačnej rady rómskej národnostnej menšiny, Ján Konček, na zasadnutí oznámil odstúpenie z funkcie predsedu koordinačnej rady a člena správnej rady fondu. Zároveň z funkcií odstúpili všetci šiesti členovia odborných rád, menovaní riaditeľom fondu, čím dochádza k rekonštrukcii odborných rád. Viacerí členovia odborných rád avizovali, že sa vzdajú svojich projektov.

Koordinačná rada odporučila riaditeľovi fondu pozastavenie všetkých rozhodnutí pri projektoch rómskej národnostnej menšinya opätovné posúdenie žiadostí odbornými radami.

V súvislosti s hodnotením odborných rád bolo fondu doručených niekoľko podnetov, týkajúcich sa sporného prerozdelenia finančných prostriedkov. K dnešnému dňu fond neuzatvoril ani jednu zmluvu, z verejných finančných prostriedkov nebol vyplatený ani cent. „Keď pri preverovaní zistíme ozajstné porušenie zákonne stanovených pravidiel, sme pripravení niektorým projektompozastaviť dotácie, môžeme tak však urobiť len v rozmedzí zákonných možností,“ dodáva riaditeľ fondu.

Fond zdôrazňuje, že považuje za transparentné a správne zverejňovanie bodových hodnotení jednotlivých členov odbornej rady, a tým umožňuje verejnú kontrolu hodnotenia odborných rád. Napriek vzniknutej situácii pokračuje kancelária fondu vo svojej činnosti. Záujmom fondu je postupovať nielen v súlade so zákonmi a internými predpismi, ale tiež s pravidlami etikya nekorupčného správania, tak ako na to apelujú signatári otvoreného listu zástupcov a podporovateľov mimovládnych organizácií pracujúcich v oblasti kultúry rómskej národnostnej menšiny zo dňa 5. mája 2018.

Účastníci zasadnutia sa dohodli na vzájomnej spolupráci pri príprave kritérií posudzovania žiadostí rómskej národnostnej menšiny v ďalších výzvach, ako aj podkladov potrebných k legislatívnym zmenám tak, aby boli podmienky podpornej činnostitransparentné a mechanizmy na jej kontrolu funkčné s dôrazom na kvalitu projektov a hospodárne a efektívne využitie finančných prostriedkov. Zákon umožňuje každej národnostnej menšine rozhodovať o vlastných prioritách v oblasti kultúry na samosprávnom princípe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok