S deťmi sa pred narodením rozprávate zbytočne. Pustite im Bacha

TA3 ČTK
12.5.2018 10:01

Rozprávate sa so svojím nenarodeným dieťaťom? Lepšie je púšťať mu Bachovu hudbu. Tvrdia to vedci zo Štokholmskej univerzity a ďalších popredných vysokých škôl v Dánsku. Dieťa podľa odborníkov nereaguje na hlasy ľudí, kým je ešte v bruchu, pretože ich nepočuje.

S deťmi sa pred narodením rozprávate zbytočne. Pustite im Bacha
SITA/AP

Namiesto rozprávky

Johann Sebastian Bach sa páči deťom ešte predtým, ako prídu na svet. A to až tak, že na jeho hudbu reagujú pohybom hlavy, rúk aj úst. Tieto pohyby však nezaznamenáme, ak sa dieťaťu prihovára matka či otec, ani keď mu čítajú rozprávku. Plod len ťažko dokáže načúvať zvukom, ktoré prichádzajú zvonka. Zvuky, ktoré počuje, k nemu musia prichádzať intravaginálne.

Mýtus o tom, že rozprávanie smerované k bruchu tehotných žien má určitý vplyv na plod, vyvrátila štúdia španielskeho Marquesovho inštitútu, píše taliansky denník La Repubblica.

Výskum, ktorý sa týkal schopnosti plodu načúvať hudbe a vplyvu hudby na počiatku života, viedla so svojím tímom Marisa Lópezová-Teijónová na pacientkách v období medzi 14. a 30. týždňom tehotenstva. Použila pritom práve hudbu Johanna Sebastiana Bacha. Aby plod mohol počúvať hudbu v celej jej intenzite, použili špeciálnu aparatúru, ktorá prenášala hudbu intravaginálne. Reproduktor Badypod pritom vysielal zvukové vlny so silou 54 decibelov, čo je úroveň bežnej konverzácie.

Stimulácia hudbou

Ako reagovali deti na hudbu? Vedci pozorovali plody pomocou echografie, diagnostickej metódy pracujúcej s odrazom ultrazvuku. Pohybom hlavy a končatín, úst či jazyka reagovalo až 87 percent plodov. Tieto pohyby prestali, keď sa prerušila hudba. Približne polovica plodov pri hudbe reagovalo prekvapivými pohybmi, otváralo často ústa a vyplazovalo celý jazyk.

"Naša štúdia dokázala, že plody môžu načúvať zvukom od šestnásteho týždňa, keď merajú ešte len  11 centimetrov, a to jedine vtedy, ak zvuk prichádza priamo z vagíny," hovorí Lópezová-Teijónová, ktorá dostala na Harvarde Nobelovu cenu za medicínu v oblasti pôrodníctva. "Plody len ťažko dokážu počúvať zvuky z vonkajšieho prostredia. Môžeme teda povedať, že mýtus o rozprávania k bruchu tehotnej ženy je minulosťou," dodáva.

Podľa výskumu Marquesovho inštitútu je možné s pomocou tohto systému neurologicky stimulovať plod. Senzorická stimulácia je dôležitá a môže sa začať čo najskôr. Hudba totiž aktivuje schopnosť učiť sa jazykom a bolo dokázané, že takéto učenie sa môže odštartovať už v bruchu matky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok