Trump vyhlásil, že je pripravený vojensky zasiahnuť proti KĽDR

TA3 TASR
26.9.2017 22:01

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že je "úplne pripravený" na vojenský zásah proti Severnej Kórei, ak to bude potrebné. Podľa agentúry DPA Trump taktiež povedal, že možnosť použiť vojenskú silu nie je "preferovanou voľbou, ale ak túto možnosť využijeme, bude to pre Severnú Kóreu zničujúce".

Trump vyhlásil, že je pripravený vojensky zasiahnuť proti KĽDR
SITA/AP

Trump poukázal na dlhoročné nezhody USA so Severnou Kóreou s tým, že situáciu mali riešiť jeho predchodcovia v uplynulých 25 rokoch. "Nechali mi tu neporiadok, ale ja ten neporiadok napravím," povedal Trump na margo predošlých prezidentov USA na spoločnej tlačovej konferencii so španielskym premiérom Marianom Rajoyom.

Trumpova administratíva uvalila sankcie na osem severokórejských bánk a 26 jednotlivcov, ktorí ich zastupujú v zahraničí. Nové sankcie sú súčasťou snáh USA o medzinárodnú izoláciu KĽDR v súvislosti s jej jadrovým a raketovým programom, uviedol americký minister financií Steven Mnuchin.

Reštrikcie boli zavedené na základe nového nariadenia, ktoré prezident USA Donald Trump podpísal minulý týždeň. V súlade s nariadením sa má obmedziť prístup Pchjongjangu do medzinárodného bankového systému. V prípade 26 jednotlivcov ide podľa agentúry Jonhap o zástupcov ôsmich severokórejských bánk pôsobiacich v Číne, Rusku, Líbyi a Spojených arabských emirátoch. Podľa amerického ministerstva financií majú nové sankcie, zavedené v súlade s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN, postihnúť inštitúcie a osoby "po celom svete", ktoré sa podieľajú na finančných transakciách v prospech Severnej Kórey.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok