Znečistená pôda z Mlynských Nív údajne končí tam, kde nemá

TA3 TASR
23.4.2018 13:16

Kontaminovaná pôda z bývalej bratislavskej autobusovej stanice na Mlynských Nivách zrejme končí tam, kde nemá. Práve toto sú podozrenia, ktoré aktuálne rieši aj inšpekcia životného prostredia. Takýto podnet dostali aj viaceré médiá. Hovorí sa v ňom o možnom vážnom ohrození podzemných vôd.

Problémom sa budú zaoberať

Z areálu bývalej autobusovej stanice na Mlynských nivách sa kontaminovaná zemina údajne vyváža na úsek stavby diaľnice D4-Podunajské Biskupice, Ivanka pri Dunaji. Slovenská inšpekcia životného prostredia uviedla, že vzhľadom na závažnosť prípadu sa bude týmito skutočnosťami intenzívne zaoberať aj v súčinnosti s políciou. Tento podnet riešili aj vedenie a dozorná rada Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a obrátili sa s ním na SIŽP.

Developer HB Reavis, ktorý na mieste zbúranej autobusovej stanice buduje nový terminál, uviedol, že spolupracuje výhradne s certifikovanými dodávateľmi. „Môžeme garantovať, že pri realizácii projektov postupujeme v súlade s platnou legislatívou a industriálnu záťaž riešime maximálne zodpovedne," povedala hovorkyňa HB Reavis Martina Jamrichová. Do dekontaminácie podložia v území podľa nej doteraz investovali viac ako 16,5 milióna eur.

O tom, či je alebo nie je pôda kontaminovaná, rozhoduje podľa developera už počas realizácie projektu odborný geologický dohľad. Znečistená výkopová zemina je odvezená do recyklačného zariadenia na úpravu. Zemina, ktorá nie je znečistená a bola klasifikovaná ako použiteľný materiál, sa využíva pri budovaní rýchlostných ciest. Konzorcium, ktoré diaľnicu D4 a rýchlostnú cestu R7 stavia, na otázky agentúry TASR neodpovedalo.

Podnet na rezort nepodali

Výstavbu bratislavského obchvatu v rámci PPP projektu plne zabezpečuje koncesionár, ktorý musí dodržať všetky prísne environmentálne postupy a tie navyše kontroluje aj nezávislý dozor. Uviedlo to ministerstvo dopravy a výstavby.

Ministerstvo však tvrdí, že nie je v jeho kompetencii kontrolovať tieto postupy, a preto ani podnet nebol podaný na rezort dopravy. "Sme však, samozrejme, za úplné vyšetrenie každého podnetu, ktorý bol podaný a naším cieľom je, aby bola nová cesta bezpečná nielen z pohľadu vodičov, ale aj prírody," uviedlo ministerstvo.

Ak by sa podozrenia z vývozu kontaminovanej pôdy na úsek stavby diaľnice D4 potvrdili, išlo by o vážne porušenie zákona. Reagovalo ministerstvo životného prostredia s tým, že Slovenská inšpekcia životného prostredia sa podnetom zaoberá, a kým nebude vec prešetrená, envirorezort ju nemôže komentovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok