Jedna z najmenej známych krajín sveta zmenila svoje meno

TA3 TASR
20.4.2018 09:59

V južnej Afrike sa nachádza malé kráľovstvo, ktoré je považované za jednu z najmenej známych krajín sveta. I znalcov zemepisu môže pomýliť posledný krok, ku ktorému sa krajina rozhodla - zo Svazijska sa premenovala na eSwatini.

Jedna z najmenej známych krajín sveta zmenila svoje meno
SITA/AP

Svazijský kráľ Mswati III. zmenil názov svojej krajiny. Podľa jeho vyhlásenia bude Svazijsko odteraz niesť nový oficiálny názov eSwatini. Kráľ to oznámil počas osláv pri príležitosti 50. výročia nezávislosti krajiny a zároveň svojich 50. narodenín.

Svazijsko, ktoré sa bude i v angličtine oficiálne uvádzať ako eSwatini namiesto Swaziland, je jednou z posledných absolutistických monarchií sveta. Kráľ Mswati III. je pri moci 32 rokov, na trón nastúpil ako 18-ročný. Je známy skutočnosťou, že má 15 manželiek.

Ľudskoprávne organizácie ako Amnesty International, Freedom House, Human Rights Watch či Reportéri bez hraníc ho obviňujú z politiky, ktorá pošliapava ľudské práva a demokraciu. Po skončení druhej búrskej vojny bolo Svazijsko v rokoch 1903-1967 britským protektorátom. Krajina opätovne získala nezávislosť 6. septembra 1968. Krajina je jednou z najmenších v Afrike. Nový názov, eSwatini, znamená "krajina Svazijčanov", tamojšieho etnika žijúceho čiastočne aj na území Juhoafrickej republiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok