Pred referendom pohrozili predsedovi katalánskej vlády väzením

TA3 TASR
25.9.2017 23:35

Španielsky generálny prokurátor prvýkrát pohrozil väzením priamo predsedovi katalánskej autonómnej vlády Carlesovi Puigdemontovi. Varovanie prokurátora Josého Manuela Mazu súvisí s plánovaným referendom o nezávislosti Katalánska, ktoré sa má uskutočniť 1. októbra.

Pred referendom pohrozili predsedovi katalánskej vlády väzením
SITA/AP

Šesť dní pred zamýšľaným dňom konania referenda prokurátor vyhlásil, že možnosť Puigdemontovho uväznenia zostáva "otvorená". Katalánsky líder by podľa neho mohol v súvislosti s pripravovaným plebiscitom čeliť - okrem iného - obvineniam zo sprenevery verejných financií.

Samotný Puigdemont opätovne potvrdil, že má v úmysle uskutočniť sporné hlasovanie napriek výslovnému zákazu zo strany španielskeho ústavného súdu a ostrému nesúhlasu ústrednej vlády v Madride. "Potvrdzujem, že budú hlasovacie urny a lístky a niečo, čo je pre konanie referenda ešte dôležitejšie: voliči," vyhlásil Puigdemont v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Inter.

puigdemont_0a000002-8038-45d2.jpg

Zároveň ale priznal, že nemá istotu, či bude väčšina Kataláncov v nedeľu hlasovať za vyhlásenie nezávislosti regiónu od Španielska. Vyjadril však nádej, že sa plebiscitu zúčastní okolo 80 percent voličov. Vláda v Madride sa snaží zabrániť konaniu referenda v Katalánsku prostredníctvom rozhodnutí Ústavného súdu, ale aj represívnymi prostriedkami. Španielska Civilná garda len minulý týždeň skonfiškovala pri rôznych raziách približne desať miliónov hlasovacích lístkov a 1,5 milióna plagátov. Zadržala tiež 14 separatistických politikov a ďalších predstaviteľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok