Policajti so psami zasiahli pri mieste vraždy Kuciaka a Kušnírovej

TA3 SITA TASR
27.3.2018 12:44

Policajné jednotky začali prehľadávať okolie domu zavraždeného novinára Jána Kuciaka vo Veľkej Mači a tak isto neďaleký les. Informáciu priniesol portál denníka Nový čas, podľa ktorého pristavili za dedinou dva policajné autobusy a z lesa bol počuť štekot. Policajná akcia sa uskutočnila iba deň po tom, ako dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry oboznámil verejnosť s detailnejšími informáciami o vražde.

Neboli kompetentní informovať

Desiatky policajtov prehľadávali lesný porast na okraji obce Veľká Mača, kde pred viac ako mesiacom zatiaľ neznámy páchateľ úkladným spôsobom zavraždil novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.

Mačianský háj prehľadávali aj so služobnými psami. Základňu si policajti urobili na miestnom futbalovom štadióne, kde prišli dvoma autobusmi a viacerými služobnými autami. Priamo na mieste o tom, čo konkrétne hľadajú, odmietli policajti hovoriť s vysvetlením, že nie sú kompetentní informovať médiá.

dsc-6470_7f000001-200b-5469.jpg

Zdokumentovali pohyb vraha

Prokurátor špeciálnej prokuratúry sa v pondelok postavil pred novinárov a informoval o novinkách vo vyšetrovaní tejto zrejme najsledovanejšej vraždy v moderných slovenských dejinách. Prezradil, kedy došlo k samotnej vražde, ako sa odohrala a aj to, že o miliónovú odmenu za informácie o páchateľovi mali záujem desiatky ľudí. Prokurátor, ktorého identitu požiadala ÚŠP nezverejňovať, priblížil na brífingu výsledky mesačnej práce vyšetrovacieho tímu. Predpokladaný čas vraždy bol podľa neho ustálený v časovom rozpätí päť minút. "Bol zadokumentovaný pohyb pravdepodobného páchateľa a boli zistené ďalšie skutočnosti, ktoré nemôžeme prezentovať," prečítal dopredu pripravené tlačové vyhlásenie. K vražde došlo s určitosťou 21. februára 2018.

Ako uviedol, bol zadokumentovaný pohyb páchateľa a obete boli zavraždené výstrelmi z krátkej guľovej zbrane kalibru 9mm. Kuciaka strelili dvakrát do srdca, Kušnírovú raz do tváre. Na mieste činu sa našli dve nábojnice a taktiež nevystrelené náboje. Vyšetrovatelia tiež nezistili žiadne stopy zápasu a s najväčšou pravdepodobnosťou nebolo nič odcudzené. Malo byť ísť o vraždu na objednávku.

Vyšetrovací tím v súčasnosti preveruje viacero vyšetrovacích verzií, pričom všetkým je dávaná rovnaká vážnosť a preverujú sa s rovnakou pozornosťou, vysvetlil prokurátor. a smrť zrejme súvisela s jeho prácou a podľa niektorých expertov nesie znamky profesionálnej nájomnej vraždy.

"Nehnevajte sa, ale tak ďaleko ešte nie sme, aby som mohol jednoznačne povedať, že niektorú z vyšetrovacích verzií opúšťame," odvetil na jednu z novinárskych otázok. Na väčšinu z nich prokurátor odmietol odpovedať s odôvodnením, že zverejnenie informácií by bolo predčasné a mohlo by narušiť vyšetrovanie.

O miliónovú odmenu, ktorú vyhlásili za informácie, ktoré by viedli k dolapeniu páchateľa, malo záujem niekoľko desiatok ľudí. Niektoré z ich informácií boli podľa prokurátora viac, niektoré menej relevantné. V tíme, ktorý dvojnásobnú vraždu vyšetruje, je podľa prokurátora 10 vyšetrovateľov, vyše 50 operatívcov, šesť analytikov a pomáha aj skupina zahraničnej spolupráce.

Prepojenie zločinu na politiku

Novinára Kuciaka a jeho priateľku zavraždili na konci februára a táto udalosť spôsobila na Slovensku doslova politické zemetrasenie. Kuciak pracoval na článku o prepojení talianskeho organizovaného zločinu na ľudí z úradu vlády, v texte sa napríklad spomínali mená štátnej radkyne Márie Troškovej a tajomníka bezpečnostnej rady Viliama Jasaňa.

Tí sa do vyšetrenia prípadu svojich funkcií vzdali.Kauza, ktorá vyvolala najmasovejšie protesty od revolúcie, nakoniec stála miesto aj dlhoročného premiéra Roberta Fica. Nahradil ho Peter Pellegrini s novým, obmeneným kabinetom. Posledný a nedokončený Kuciakov článok publikovali slovenské médiá, ale aj prestížne zahraničné portály. Kto mohol dvoch mladých ľudí zabiť, dodnes nevieme. Kuciakov

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok