Ako sa nemocnice vyrovnajú s vyššími mzdami sestier, bude jasné až v máji

TASR
16.4.2012 13:01

Či sa regionálne nemocnice budú vedieť popasovať s finančnými dosahmi zvyšovania platov zdravotných sestier a lekárov, bude podľa prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska Mariána Petka jasné v polovici mája po výplatách.

Ako sa nemocnice vyrovnajú s vyššími mzdami sestier, bude jasné až v máji
SITA

"Potom sa ukáže, či nemocnice budú schopné ako-tak zabezpečiť zdravotnú starostlivosť alebo nie," skonštatoval po dnešnom rokovaní s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou.
Myslí si, že pokiaľ nedôjde ku kompromisu so sestrami, môže sa v druhej polovici tohto roka pre chýbajúce zdroje opäť začať s prepúšťaním sestier, čo môže viesť aj k rušeniu niektorých oddelení. Tie by totiž pre nedostatok sestier nespĺňali personálne normatívy. Petko naznačil, že kompromis by mohol spočívať v prípadnom postupnom navyšovaní miezd, ktoré priniesol nový zákon o mzdách sestier.

Šéf asociácie ozrejmil, že nemocnice dávajú v súčasnosti na mzdy zamestnancov okolo 85 percent príjmov od zdravotných poisťovní, plánované ďalšie zvyšovanie miezd lekárov v júli bez dofinancovania by podľa neho zvýšilo toto číslo na 100 percent. Malé neštátne nemocnice už viackrát upozorňovali, že bez dofinancovania zvyšovania miezd sestier a lekárov im hrozí kolaps a nebudú mať na nákup liekov a materiálu.

Petko priblížil, že pre nemocnice by bolo prijateľné riešenie v podobe zákona, ktorý by upravil mzdy všetkých zdravotníckych pracovníkov a právne normy o platoch sestier a lekárov by tak zanikli. Tvrdí, že tie sú na hranici ústavnosti. Nový legislatívny rámec by mal zohľadňovať aj možnosti štátu z pohľadu financovania, poukázal. Poznamenal, že táto téma by sa mala doriešiť do konca roka, keďže v nemocniciach má byť citeľný "extrémny" tlak zo strany ostatných zdravotníckych pracovníkov.

Regionálne nemocnice, ktoré hľadajú zdroje na aprílové zvýšenie miezd sestier a júlové zvýšenie platov lekárov, už plánujú ďalšie kolo rokovaní so zdravotnými poisťovňami o navyšovaní zdrojov. Podľa Petka ich chcú na ne vyzvať ešte tento týždeň. Poukázal na to, že od súkromných poisťovní zatiaľ na mzdy lekárov nemocnice nedostali nič a pokiaľ by neprišli, chýbalo by tak 35 percent zdrojov, keďže štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa pokrýva 65 percent trhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok