Standard & Poor's po Číne znížila aj rating Hongkongu

TA3 SITA TASR
22.9.2017 09:41

Krok ratingovej agentúry Standard & Poor’s, ktorá Číne zhoršila hodnotenie úverovej dôveryhodnosti, považuje Peking za „chybné rozhodnutie“. Oznámilo to čínske ministerstvo financií.

Čína kroky kritizuje

Agentúra podľa vyhlásenia ignoruje stabilný rast a reformné úsilie v druhej najväčšej svetovej ekonomike. Ministerstvo pripomína, že v prvom polroku 2017 sa čínsky hrubý domáci produkt zväčšil o 6,9 % a a príjmy centrálnej vlády v rovnakom období vzrástli o takmer 10 %. Zníženie ratingu Číny je chybné rozhodnutie, ktoré nezohľadňuje silné základy ani rozvojový potenciál čínskej ekonomiky, konštatuje ministerstvo.

Medzinárodná ratingová agentúra S&P vo štvrtok 21. septembra znížila rating dlhodobých záväzkov Číny na A+ z úrovne AA- a rating krátkodobých záväzkov krajiny na A-1 zo stupňa A-1+. Ratingu dlhodobých záväzkov pripísala stabilný výhľad. Zhoršenie hodnotenia úverovej spoľahlivosti Číny podľa agentúry odzrkadľuje jej názor, že dlhé obdobie silného nárastu úverov zvyšuje ekonomické a finančné riziká.

Hoci rast objemu úverov prispel k výraznému posilňovaniu hrubého domáceho produktu Číny, podľa presvedčenia ratingovej agentúry zároveň v istom rozsahu zmenšil finančnú stabilitu. Nedávne zintenzívnenie vládnej snahy o obmedzenie dlhov spoločností by mohlo zo strednodobého hľadiska finančné riziká stabilizovať, uviedla S&P. Agentúra dodala, že stabilný výhľad ratingu Číny vyplýva z jej predpokladu, že krajina si v najbližších troch až štyroch rokoch udrží silný výkon ekonomiky.

Argumentujú silnými vzťahmi

S&P znížila rating Hongkongu o jeden stupeň na AA+ z AAA. Výhľad ratingu ponechala stabilný. S&P uviedla, že Hongkong má veľmi silné inštitucionálne a politické väzby s Čínou, ktorej agentúra zhoršila rating deň predtým.     Najnovšie rozhodnutie podľa S&P odzrkadľuje potenciálnu hrozbu prelievania rizík z Číny do Hongkongu, ak by sa ukázalo, že situácia v ázijskej krajine je horšia, než sa v súčasnosti predpokladá.

Stabilný výhľad poukazuje na veľmi silné úverové metriky Hongkongu, ako aj na perspektívy tejto administratívnej oblasti, ktorá má špecifické postavenie v rámci Číny. S&P pripomína, že rating Hongkongu bol o tri stupne vyšší ako rating Číny.

Agentúra poznamenala, že Hongkong má vyhliadky na nadpriemerný hospodársky rast vďaka svojim vysokým príjmom. Inštitúcie v Hongkongu v rámci svojej politiky podporujú otvorenú a slobodnú ekonomiku. Okrem toho, Hongkong má silné fiškálne a externé pozície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok