Fico: Valko je kandidát na šéfa SIS, Magala by mal ísť do NBÚ

TASR, TA3
16.4.2012 15:19

Ján Valko, ktorý v minulosti šéfoval Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, je kandidátom na nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Fico potvrdil aj to, že Jozef Magala, ktorý v minulosti za jeho prvej vlády šéfoval SIS, je teraz kandidátom na post riaditeľa NBÚ.

Fico: Valko je kandidát na šéfa SIS, Magala by mal ísť do NBÚ
SITA

Ján Valko, ktorý v minulosti šéfoval Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, je kandidátom na nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Nepriamo to potvrdil premiér Robert Fico, ktorý bol dnes navštíviť súčasné vedenie SIS v sídle tajnej služby. „Pokiaľ hovoríme o pánovi Valkovi, je to človek, ktorému predovšetkým dôverujem a to je veľmi dôležité z hľadiska Slovenskej informačnej služby,“ povedal Fico novinárom po návšteve SIS. Nový riaditeľ potrebuje bezpečnostnú previerku a Fico sa rozhodol, že to urobia inak ako v minulosti.

„Požiadal som súčasné vedenie SIS, aby vykonalo bezpečnostnú previerku kandidátovi na post riaditeľa SIS. A až potom, keď táto bezpečnostná previerka bude realizovaná, bude v poriadku, môže ísť návrh do vlády SR a potom pánovi prezidentovi,“ vysvetlil premiér. Podľa neho by nebolo správne, keby nový riaditeľ sám sebe robil bezpečnostnú previerku, čo sa stávalo pre určité procedurálne prekážky. Fico predpokladá, že 2. mája alebo možno o týždeň neskôr definitívne oznámia meno riaditeľa SIS.

Fico potvrdil aj to, že Jozef Magala, ktorý v minulosti za jeho prvej vlády šéfoval SIS, je teraz kandidátom na post riaditeľa Národného bezpečnostného úradu. „Pán Magala je mimoriadne skúsený človek, aj po štyroch rokoch jeho činnosti v SIS si myslím, že by bol veľmi vhodným kandidátom na pozíciu riaditeľa NBÚ, ale tiež to vyžaduje istú procedúru. Áno, s týmto menom pracujeme ako s kandidátom, ale musíme hovoriť s pánom Blanárikom – to sú postupy také normálne ľudské,“ konštatoval Fico.

Fico sa podľa vlastných slov dnes stretol so súčasným riaditeľom SIS Karolom Mitríkom predovšetkým preto, aby sa poďakoval za profesionalitu tejto služby , pretože sa nachádzala v pomerne ťažkých situáciách. „Tak ako to bolo v rokoch 2006-2010, aj teraz 2010-2012 sa SIS postavila ku všetkým výzvam maximálne profesionálne,“ vyhlásil Fico a verí, že nové vedenie, ktoré príde, bude v tomto trende pokračovať.

K otázke, či sa premiér s Mitríkom bavil aj o súčinnosti tajnej služby pri vyšetrovaní kauzy Gorila, povedal Fico, že to sú profesionálne veci činnosti Slovenskej informačnej služby. Vyjadril sa všeobecne. „SIS, pokiaľ ide o postup a nech už išlo o akékoľvek akcie, vždy postupovala v súlade so zákonom. Tu sa vytvárala nejaká mediálna bublina okolo SIS, ale nie je to pravda, dokonca aj príslušný výbor Národnej rady na kontrolu činnosti SIS konštatoval, že v ani jednom prípade SIS neporušila zákon,“ uviedol premiér

V rokoch 2006 až 2010 mala SIS za riaditeľa Magalu podľa Fica veľkú autonómiu a to bolo podľa neho dobré, pretože Slovenská informačná služba "žila v kľude" a venovala sa tým úlohám, ktoré mala zo zákona plniť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok