Zastrašovanie pred voľbami? Politici dostali výhražné listy

TA3 TASR
21.9.2017 21:40

Viacerí poprední nemeckí politici dostali podľa informácií Severonemeckého a Západonemeckého rozhlasu výhražné listy v obálkach s neznámym bielym práškom a žiletkami. Listy písané v arabskom jazyku, avšak s chybami.

Poznajú súkromné adresy

Listy boli adresované na súkromné adresy politikov vrátane bavorského krajinského premiéra a predsedu Kresťansko-sociálnej únie Horsta Seehofera, volebnej líderky nemeckých zelených Katrin Göringovej-Eckhardtovej či známeho predstaviteľa opozičnej strany Ľavica Gregora Gysiho.

Práve posledne menovaný pre NDR a WDR uviedol, že ak má ísť o hrozbu, čo predpokladá, znepokojuje ho len otázka, odkiaľ odosielatelia poznajú súkromné adresy politikov. Podobný list doručili domov aj spolkovej kancelárke Angele Merkelovej, ten však bol adresovaný jej manželovi.

Listy opečiatkovali zrejme v listovom centre 58 v Hagene v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Informácie priniesol prvý program verejnoprávnej nemeckej televízie ARD.

Upodozrievajú ultrapravičiarov

Prvé poznatky naznačujú, že bielym práškom by mal byť neškodný uhličitan sodný známy pod názvom sóda. V texte listu, ktorý aktuálne analyzujú odborníci, sa spomína "Nemecké salafistické spoločenstvo". Autori v ňom varujú pred dotykom s vražedným, životunebezpečným obsahom. Písomnosti, ktorých obsah je formulovaný chybnou arabčinou, sú podpísané "Alláhu akbar", teda pozdravom, ktorý nezriedka používajú teroristi a ktorý v preklade znamená Boh je veľký.

Zatiaľ nie je jasné, či listy majú islamistické alebo vôbec nejaké teroristické pozadie. Podľa niektorých z príjemcov jestvuje istá pravdepodobnosť, že napriek použitému arabskému jazyku boli za odoslaním písomnosti ultrapravičiari.

Gesine Lötschová zo strany Ľavica upozornila zasa na fakt, že odoslanie listov krátko pred parlamentnými voľbami v Nemecku naznačuje, že autori by chceli získať pre seba viac pozornosti verejnosti. Kauzu vyšetruje Krajinský kriminálny úrad v Berlíne za účasti Spolkového kriminálneho úradu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok