Trump chce odrezať Kima od financií, bankám dal na výber

TA3 ČTK
21.9.2017 19:10

Americký prezident Donald Trump v New Yorku ohlásil nové sankcie namierené proti osobám a firmám obchodujúcim s KĽDR a bankám, ktoré financujú a umožňujú obchod so Severnou Kóreou. Vyhlásil, že obchodovanie bánk s KĽDR zakáže aj čínska centrálna banka.

Nový exekutívny príkaz prezidenta Trumpa dáva americkému ministerstvu financií právo vystaviť sankciám akúkoľvek zahraničnú banku, ktorá spravuje finančné transakcie spojené s obchodovaním s KĽDR. Obmedzenia podľa Trumpa postihnú aj severokórejské obchodné a dodávateľské siete. Prezident si je istý, že jeho príkaz znemožní Kimovmu režimu využívať zisky z obchodovania k financovaniu zbrojného programu.

"Zahraničné banky budú stáť pred jasnou voľbou: buď budú obchodovať s USA alebo sprostredkujú obchod so zločineckým režimom v Severnej Kórei," povedal Trump pri oznamovaní svojho rozhodnutia. "Tento režim už nemôže počítať s ostatnými vo svojich obchodných a bankových aktivitách," dodal.

"Náš nový exekutívny príkaz odreže Severnú Kóreu od finančných zdrojov, ktoré jej umožňujú vyvíjať tie najsmrtonosnejšie zbrane, aké ľudstvo pozná," povedal Trump novinárom pred obedom, ktorý usporiadal pre japonského premiéra Šinza Abeho a juhokórejského prezidenta Mun Če-ina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok