Minister Glváč: Zánik stíhacieho letectva si nemôžeme dovoliť

TASR
16.4.2012 09:54

Vojenské nadzvukového stíhacie letectvo určite zostane zachované aj v tomto volebnom období. Myslí si to nový šéf rezortu obrany Martin Glváč.

Minister Glváč: Zánik stíhacieho letectva si nemôžeme dovoliť
SITA

Minister poukazuje na to, že piloti stíhačiek MiG-29 okrem ochrany domáceho vzdušného priestoru zabezpečujú nad našim územím aj plnenie úloh kolektívnej ochrany Severoatlantickej aliancie NATINADS. "Je to tak pevne ukotvené v medzinárodných štruktúrach, a myslím, že dosahujú tak dobré výsledky, že takýto produkt nesmie zaniknúť, že si to nemôžeme dovoliť," povedal Glváč pre agentúru SITA. Podľa jeho slov je v tomto letectvo výkladnou skriňou armády.

Úvahy o možnom ukončení prevádzky nadzvukového letectva sa viedli v minulom volebnom období v súvislosti s východiskami strategického hodnotenia obrany, ktoré ponúkali na schválenie tri modely budúcnosti armády. Druhý z nich, pri ktorom sa rezortný rozpočet stabilizoval na nižšej úrovni (1,1 percenta HDP), počítal s tým, že armáda by už neplnila všetky súčasné úlohy - umožnil by buď ochranu a obranu vzdušného priestoru SR v rámci NATINADS vlastnými silami, alebo plnohodnotné zabezpečenie nášho príspevku do kolektívnej obrany.

To znamená, že by boli výraznejšie redukované jednotky pozemného vojska alebo stíhacie letectvo. Napokon však Bezpečnostná rada SR ešte v starom zložení 13. júla 2011 rozhodla o riešení, ktoré bolo kombináciou dvoch modelov - armáda má mať podľa tejto voľby aj naďalej nadzvukové letectvo, vojakov v zahraničných misiách a aj pripravené bojové jednotky do operácií NATO. Technický život modernizovaných lietadiel MiG-29, ktoré má slovenská armáda, by sa mal skončiť v rozpätí rokov 2029 až 2035.

Glváč je zatiaľ osobne naklonený aj myšlienke ponechať v Prešove vrtuľníkovú základňu. Hrozí jej totiž presun práve na leteckú základňu Sliač. Minister súkromne hovorí, že trochu "nadŕža" Prešovu, ale pri záverečnom rozhodnutí bude pragmatik. O budúcnosti pôsobiska vrtuľníkovej letky sa ešte rokuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok