Prezidentovo vyhlásenie nepísali na Slovensku, reagoval Fico

TA3 TASR
4.3.2018 18:19

Po tom, ako prezident Andrej Kiska vyzval na predčasné voľby alebo zásadnú rekonštrukciu vlády a šéf parlamentu Andrej Danko na rozvahu a rešpektovanie práce polície, prokuratúry i súdov, národu sa prihovoril aj tretí z najvyšších ústavných činiteľov, premiér Robert Fico.

Slová prezidenta ho šokovali

“Pán prezident prečítal vyhlásenie, ktoré zjavne nebolo písané na Slovensku”, vyhlásil premiér. "Toto vyhlásenie má rukopis ľudí, ktorí nepoznajú ústavnoprávne tradície a pravidlá, a sledujú úplne iné ciele ako stabilita krajiny," myslí si Fico. Fica v súvislosti s dvojnásobnou vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej “šokovali” slová prezidenta, že aj keby išlo o náhodný motív, reflektuje to stav spoločnosti.

Návrh prezidenta na rekonštrukciu vlády je podľa Fica popretím výsledkov demokratických volieb na Slovensku. “Predčasné voľby môžu nastať len vtedy, ak sa za ne rozhodne hlasovať 90 poslancov,” pokračoval. Kiska sa týmto podľa Fica hlási k opozícii, ktorá hovorí o potrebe prevratu. Fico tvrdí, že ak má dôjsť k zmenám vo vláde, bude to výsledkom dohody koaličných partnerov a v tomto procese Ústava SR nevidí žiadnu úlohu prezidenta. "A predčasné voľby môžu nastať len vtedy, ak za nich zahlasuje minimálne 90 poslancov," odkázal.

Zároveň uviedol, že jemu osobne, na rozdiel od prezidenta, nie je jedno, aký bol motív vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. "Šokovali ma prezidentove slová, že aj keby išlo o náhodný motív, reflektuje to stav spoločnosti. Nemôžem s tým súhlasiť," odkázal s dôvetkom, že on nebude tancovať na hrobe dvoch mladých ľudí, ako to robí opozícia, médiá a aj prezident.

Fico mal prejav aj v RTVS

Premiér Robert Fico absolvoval aj špeciálne vystúpenie v RTVS. Vyhlásil, že vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej je najmasovejším vyšetrovaním v dejinách moderného Slovenska.

Fico informoval, že Slovensko na vyriešení vraždy spolupracuje aj s expertmi americkej FBI, britského Scotland Yardu, českými a talianskými partnermi aj Europolom. Tiež sa obrátil na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby využil všetky svoje kompetencie na kontrolu policajného vyšetrovania. Zopakoval aj svoje vyjadrenia, že vyšetrenie vraždy je priorita, a ak sa potvrdí, že vraždy súvisela s Kuciakovou prácou, bude to útok na demokratické piliere štátu.

Dodal, že Slovensko už v minulosti ukázalo, že sa vie vyrovnať s kritickými situáciami. „Je to skúška, ktorá naplno odhalí vnútornú silu štátu, jeho vyšetrovacích orgánov, politikov, ako aj verejnosti, nedať šancu uniknúť tým, ktorí tento čin spáchali," povedal Fico s tým, že je presvedčený, že Slovensko túto skúšku naplno zvládne. Na záver príhovoru vyzval na zjednotenie sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok