Zadržali Antonina Vadalu, Taliana z článku zavraždeného novinára

TA3 TASR SITA
1.3.2018 09:47

Polícia vykonala raziu v dome Antonina Vadalu v Michalovciach a talianskeho podnikateľa zadržala spolu s ďalšími ľuďmi. Vadalovo meno sa spomína v poslednom článku zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Polícia mala zasahovať aj v Trebišove, kde žije ďalší podnikateľ z článku Diego Roda.

Spolu chcú zaistiť až 10 osôb

Okrem Antonina Vadalu údajne zadržali aj Bruna Vadalu a Pietra Catroppu, píše Korzár. Na miesto michalovskej razie dorazil aj policajný šéf Tibor Gašpar. Ako uviedol pred novinármi, v súvislosti s raziami bude pravdepodobne zaistených desať osôb. Následne budú s nimi vykonané úkony a rozhodne sa o ďalšom postupe. (Napokon zadržali sedem ľudí, pozn. red.)

Ako ďalej uviedol, razie, ktoré mali byť na piatich miestach, súvisia s prípadom vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. "A s osobami, ktoré sú už niekoľkokrát v médiách v posledných dňoch spomínané, alebo teda ako verzia, ktorá súvisí s článkom, ktorý písal naposledy novinár Kuciak. Volajme to talianska stopa," poznamenal s tým, že bližšie informácie poskytnú neskôr.

Štyri spolupracujúce rodiny

Podľa Kuciaka fungujú na východe Slovenska vo vzájomnej koordinácii zástupcovia štyroch rodín z prostredia talianskej Kalábrie, rodiska 'Ndranghety. Okrem Vadalovcov a Cinnanteovcov ide o rodiny Rodovcov a Catroppovcov. Ich hlavným slovenským biznisom sa stalo poľnohospodárstvo. "Vlastnili alebo dodnes vlastnia niekoľko desiatok firiem. Ich majetok sa pohybuje v desiatkach miliónov eur. Obhospodarujú stovky až tisíce hektárov pôdy, na ktoré čerpajú milióny eur dotácií," informuje.

Mená členov rodiny Antonina Vadalu sa v roku 2017 objavili v zatykači na 18 členov gangu, ktorý mal pre 'Ndranghetu prepašovať do Európy stovky kilogramov kokaínu.

Získali milióny na priamych platbách

Len za roky 2015 a 2016 sa firmám okolo týchto rodín údajne podarilo získať od Pôdohospodárskej platobnej agentúry na priamych platbách viac ako osem miliónov eur, ďalšie státisíce eur čerpali v rámci projektových dotácií. "Aj oprávnenosť týchto platieb je sporná. Aktuality.sk s partnermi zdokumentovali viacero prípadov, keď boli porušené predpisy. V jednom prípade si firma vypýtala platby na osemnásobok plochy, ktorú skutočne obrábala. V inom prípade si zase pýtala platby na plochy, za ktoré neplatila nájom a nemala na ne užívacie právo," uviedol Kuciak s tým, že v ďalšom prípade dokonca štatutár jednej z firiem – týchto Talianov – sfalšoval rozhodnutie PPA, aby presvedčil banku, že čoskoro dostane peniaze.

Ďalšie verejné peniaze zinkasovali firmy pod vplyvom Talianov aj na bioplynové elektrárne. Tri firmy rodiny Diega Rodu získali napríklad v rokoch 2012 až 2017 na týchto platbách 8,3 milióna eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok