Bezprecedentný útok. Šéf polície prehovoril o zastrelení novinára

TA3 SITA TASR
26.2.2018 10:58

Dvojnásobná vražda slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny šokovala jeho kolegov a mimoriadnu pozornosť jej venujú aj generálna prokuratúra a polícia. Šéf polície Tibor Gašpar uviedol, že Slovensko zatiaľ nečelilo takémuto bezprecedentnému útoku na novinára. Vyjadril sa aj mediálny dom Ringier, pod ktorým Kuciak pracoval - hovorí o šoku a zhrození z toho, že sa pravdepodobne stali obeťami krutej popravy.

Do hrude a do hlavy

"Včera o 22:30 bola vykonaná previerka vo Veľkej Mači na základe matky poškodenej, že sa nevie skontaktovať s dcérou," uviedol Gašpar na tlačovej besede. Po príchode hliadky na miesto bolo podľa neho cez okno vidieť ležiace telo. Po tom, ako policajti zavolali záchranné zložky, vošli do domu. Našli dve telá so strelnými ranami. Kuciak bol strelený do hrude, jeho priateľka Martina do hlavy.

Gašpar prezradil, že s Kuciakovou priateľkou známi naposledy komunikovali vo štvrtok. Hovoril aj o pravdepodobnom súvise s jeho investigatívnou činnosťou. Strelná zbraň sa nenašla. Gašpar prisľúbil, že na vyšetrovanie nasadia "všetky možné kapacity", na prípade pracuje aj NAKA.

27-ročný Ján Kuciak bol investigatívnym reportérom Aktualít. Venoval sa najmä podozreniam z daňových podvodov a v článkoch spomínal i známe mená slovenského verejného života.

Obete krutej popravy?

"Sme šokovaní a zhrození správou, že Ján Kuciak a jeho partnerka sa pravdepodobne stali obeťami krutej popravy. Napriek tomu, že celkové pozadie ešte nie je úplne objasnené, existuje dôvod domnievať sa, že tento zločin súvisí so súčasnou investigatívou nášho kolegu. Ján Kuciak pracoval pre Ringier Axel Springer Slovakia tri roky. Smútime s jeho rodinou, priateľmi a kolegami. Budeme robiť všetko čo je v našich silách, aby sme podporili orgány činné v trestnom konaní pri identifikácii páchateľov. V prípade, že tento zločin bol pokusom odradiť nezávislého vydavateľa, akým je Ringier Axel Springer, od odhalenia porušení zákona, použijeme to ako príležitosť na ešte väčšie posilnenie našej novinárskej zodpovednosti," uviedol k udalosti mediálny dom Ringier, pod ktorým Kuciak pôsobil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok