Sochy, maľby, starodávne zbrane. Policajti zhabali tisícky artefaktov

TA3
22.2.2018 10:43

Viac než 41.000 umeleckých predmetov zhabal európsky policajný úrad Europol pri rozsiahlej operácii zameranej proti ilegálnemu obchodovaniu s kultúrnymi artefaktmi. Medzi predmetmi sú maľby, mince, sochy, hudobné nástroje, nábytok a starodávne zbrane.

Sochy, maľby, starodávne zbrane. Policajti zhabali tisícky artefaktov
SITA/AP

Na operácii, ktorá sa uskutočnila od októbra do začiatku decembra 2017, sa zúčastnili colné a policajné úrady z 81 krajín. Súčasťou operácie boli sprísnené kontroly na letiskách, ako aj dôsledné monitorovanie predaja prostredníctvom internetu.

Iba v Španielsku polícia zadržala vyše 2000 predmetov. Väčšinou išlo mince z čias Rímskej ríše a archeologické nálezy z keramiky, kovu a kameňa. Pri ďalšom zásahu sa do rúk úradov dostali kusy slonoviny vrátane vyrezávanej sošky Krista v hodnote 6000 eur.

Medzi zhabanými predmetmi bola aj široká škála zbraní vrátane mečov, pištolí, kuší a samurajských mečov katana. Pašeráci a nelegálni priekupníci sa čoraz častejšie dostávajú k potenciálnym zákazníkom pomocou internetu, obchádzajúc tradičné cesty, ako sú aukčné domy, tvrdia detektívi Europolu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok