Slovenská ekonomika medziročne narástla o 3,5 %, informovali štatistici

TA3 SITA
14.2.2018 09:42

Slovenské hospodárstvo v poslednom kvartáli minulého roka mierne zrýchlilo svoj rast. Podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu SR totiž hrubý domáci produkt medziročne stúpol o 3,5 %, kým v treťom štvrťroku vzrástol o 3,4 %.

Slovenská ekonomika medziročne narástla o 3,5 %, informovali štatistici
SITA/Jozef Jakubčo

Medzikvartálne hrubý domáci produkt po očistení o sezónne vplyvy v štvrtom štvrťroku oproti tretiemu kvartálu vzrástol o 0,9 %. V priemere za celý rok 2017 tak podľa predbežných údajov ekonomika Slovenska stúpla o 3,4 %, čo by oproti roku 2016 znamenalo zrýchlenie o 0,1 percentuálneho bodu.

Hospodársky rast tak bol mierne vyšší, ako očakávali analytici komerčných bánk. Tí podľa posledného prieskumu Národnej banky Slovenska odhadovali, že hrubý domáci produkt v štvrtom štvrťroku medziročne vzrástol o 3,4 % a za celý rok dosiahol rast hospodárstva 3,3 %.

V bežných cenách sa za posledné tri mesiace vlaňajška pritom na Slovensku vytvoril hrubý domáci produkt v objeme 22,148 mld. eur. Oproti poslednému štvrťroku roka 2016 to znamenalo nárast o 5,4 %. Údaje o vývoji hrubého domáceho produktu sa však môžu ešte upravovať. Rovnako zatiaľ nie je známa detailná štruktúra vývoja hospodárstva za posledný štvrťrok. Spresnené údaje štatistici zverejnia 7. marca tohto roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok