V EÚ vzniká nové centrum, odkiaľ migranti utekajú do Británie

TA3 TASR
18.9.2017 12:16

Britská spravodajská stanica BBC informovala, že úrady v španielskom prístave Bilbao registrujú čoraz viac pokusov migrantov dostať sa ilegálne na trajekty smerujúce do Británie.

V EÚ vzniká nové centrum, odkiaľ migranti utekajú do Británie
ILU FOTO SITA/AP

Niektorí migranti majú za sebou už viacero neúspešných pokusov. Z rozhovoru s jedným z migrantov vyplynulo, že dostal tip, že do Británie sa ľahšie dostane z Bilbaa než z francúzskeho prístavu Calais. Iný migrant uviedol, že pozná ľudí, ktorým sa ilegálny prechod do Británie podaril.

Španielska polícia v súvislosti s týmito snahami posilnila kontrolu nákladných áut, ktoré sa prepravujú do Británie na trajektoch. Okrem toho španielska strana o ďalších opatreniach rokuje s britskou pohraničnou strážou.

Asi 300 metrov od prístavu v Bilbau vznikol ilegálny stanový tábor, kde sa migranti usídlili. Polícia odhaduje, že tam žije asi 70 ľudí - väčšina z nich pochádza z Albánska. Mnohí ďalší migranti si však postavili stany či prístrešky na iných miestach v okolí prístavu.

Bilbao by sa mohlo stať tým, čím do konca minulého roku bol francúzsky prístav Calais, pri ktorom bez povolenia vznikol utečenecký tábor prezývaný aj Džungľa. Francúzske úrady ho vlani na jeseň zrovnali so zemou a migrantov rozmiestnili do prijímacích centier v rôznych častiach krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok