Premiér Islandu podal demisiu pre kauzu spojenú s jeho otcom

TA3 TASR
16.9.2017 16:37

Islandský prezident Gudni Thorlacius Jóhannesson prijal demisiu premiéra Bjarniho Benediktssona. Ten uviedol, že najpravdepodobnejším termínom predčasných volieb je 4. november.

Premiér Islandu podal demisiu pre kauzu spojenú s jeho otcom
SITA/AP

Trojstranná stredopravá vládna koalícia na Islande na čele s Bjarnim Benediktssonom sa rozpadla len osem mesiacov po tom, ako sa v krajine ujala moci. Opustila ju totiž centristická strana Žiarivá budúcnosť, ktorá tento krok zdôvodnila "vážnym porušením dôvery", a to v súvislosti s pokusom premiérovho otca pomôcť očistiť meno istého muža usvedčeného zo zneužívania detí. Prezident sa stretol s doterajším predsedom vlády a neskôr v priebehu dňa mal na programe schôdzky s lídrami ďalších politických strán.

Žiarivá budúcnosť, konzervatívna Strana nezávislosti, ktorej predsedá Bjarni Benediktsson, a liberálna strana Obnova mali spoločne v islandskom parlamente najtesnejšiu možnú väčšinu - 32 zo 63 kresiel. Ich koalícia vzišla z predčasných volieb, ktoré sa konali vlani 29. októbra po tom, ako dovtedajší premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson rezignoval v dôsledku zverejnenia tzv. panamských dokumentov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok