Kim pomenoval konečný cieľ: vytvorenie rovnováhy síl KĽDR a USA

TA3 TASR
16.9.2017 09:18

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyjadril veľkú spokojnosť s najnovšou raketovou skúškou, ktorú Pchjongjang uskutočnil v piatok, a vyzval na dokončenie programu jadrových zbraní i napriek sprísňovaniu medzinárodných sankcií voči Severnej Kórei.

Cieľom krajiny je získať "schopnosť jadrového protiútoku, s ktorým sa Spojené štáty nebudú môcť vyrovnať", povedal podľa správy Kórejskej ústrednej tlačovej agentúry. Kim zhodnotil vypálenie novej rakety stredného doletu ponad Japonsko ako dôkaz jej "bojovej účinnosti a spoľahlivosti" a úspešný výsledok snahy o zvýšenie výkonu. Zároveň vyhlásil, že Severná Kórea i napriek "bezmedzným" medzinárodným sankciám dokázala takmer dokončiť budovanie jadrového arzenálu, pričom vyzval na vyvinutie "celoštátneho úsilia" pre dosiahnutie konečného cieľa.

Týmto cieľom je podľa Kima "vytvorenie rovnováhy skutočnej sily" medzi Severnou Kóreu a Spojenými štátmi tak, aby "sa americkí vládcovia neodvažovali hovoriť o vojenskej možnosti".

Pchjongjang medzitým potvrdil, že najnovšie otestovaná raketa bola typu Hwasong-12, teda rovnakého, aký vypálila ponad Japonsko už 29. augusta. Bezpečnostná rada OSN odsúdila v piatok najnovší raketový test Severnej Kórey ako provokáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok