Španieli v reakcii na snahy Katalánska prijali nové opatrenia

TA3 TASR
15.9.2017 17:09

Španielska vláda prijala nové opatrenia na kontrolu rozpočtových výdavkov autonómneho regiónu Katalánsko. Informoval o tom v Madride španielsky minister financií Cristóbal Montoro.

Španieli v reakcii na snahy Katalánska prijali nové opatrenia
SITA/AP

Podľa agentúry AP Montoro vysvetlil, že španielska vláda schválila sériu zmlúv, ktorá ustanovuje inovatívny systém kontroly výdavkov Katalánska. Minister uviedol, že dané opatrenie by malo byť dostatočnou zárukou, že sa z rozpočtových prostriedkov bude financovať protizákonná činnosť. Spresnil, že katalánske úrady majú 48 hodín na to, aby sa s týmito novými pravidlami oboznámili.

K tomuto kroku vláda v Madride pristúpila v situácii, keď sa v Katalánsku pripravuje referendum o jeho nezávislosti vypísané na 1. októbra. Ústredná vláda tento plebiscit považuje za protizákonný a napadla ho na ústavnom súde. Katalánska vláda vo štvrtok 14. septembra oznámila Madridu, že nebude podávať týždňové správy o svojom hospodárení, ako jej to v júli, avšak v mesačných intervaloch, nariadilo Montorom vedené ministerstvo.

Podpredseda katalánskej vlády Oriol Junqueras, ktorý zodpovedá za ekonomické záležitosti, uviedol, že tieto kontroly boli politicky motivované. Montoro ich však bránil s tým, že ich cieľom bolo zabezpečiť v Katalánsku rozpočtovú stabilitu a chrániť španielsky právny poriadok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok