K útoku na londýnske metro sa prihlásil Islamský štát

TA3 ČTK TASR SITA
15.9.2017 10:12

Londýnskym metrom otriasla explózia. K výbuchu došlo v stanici Parsons Green v západnej časti metropoly. Polícia incident vyšetruje ako teroristický útok. Podľa aktuálnych informácií bolo pri útoku zranených až 29 ľudí. Devätnástich previezli do nemocnice záchranári, zvyšní desiati sa prihlásili na ošetrenie sami.

Majú desiatky videí

Britská polícia stále hľadá podozrivých z teroristického útoku. Vedúci policajnej protiteroristickej jednotky Mark Rowley povedal, že vyšetrovanie postupuje veľmi dobre. Rowley tiež uviedol, že v súvislosti s útokom na stanicu metra Parsons Green polícia našla len jedno výbušné zariadenie, ktoré čiastočne explodovalo.

"Hľadáme podozrivých. Je to veľmi zložité vyšetrovanie, ktoré ale postupuje rýchlo," povedal Rowley novinárom. O bombe ale neposkytol žiadne ďalšie podrobnosti. Detektívi podľa Rowleyho pokračujú v analýze záznamov kamier z miesta útoku a okolia, a tiež vypočuli desiatky svedkov. Verejnosť im navyše poslala cez 77 fotografií a videí.

Starosta Londýna Sadiq Khan vyzval občanov, aby boli ostražití, a keby vedeli o čomkoľvek, čo by mohlo pomôcť s vyšetrovaním, nech zavolajú na linku na boj proti terorizmu. Tiež povedal, že po zvýšení úrovne hrozby terorizmu na najvyšiu úroveň budú do ulíc nasadené ďalšie policajné jednotky. Niektoré miesta budú strážené vojakmi. Personál bude podľa neho posilnený aj vo verejnej doprave.

Prihlásili sa teroristi

Po útoku vyhlásili v Británii najvyšší stupeň teroristického ohrozenia. Informovala o tom britská premiérka Theresa Mayová. Najvyšší stupeň ohrozenia znamená, že k teroristickému útoku môže dôjsť kedykoľvek.

K zodpovednosti za výbuch na stanici londýnskeho metra sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát. IS zverejnil toto priznanie prostredníctvom svojej spriaznenej propagandistickej agentúry Amák, ktorú monitoruje americká skupina SITE sledujúca aktivity džihádistov na internete.

Televízia Sky informovala, že vyšetrovacie orgány ani iné úrady nenaznačili, že by v súvislosti s útokom pátrali aj po ďalších osobách. IS však vo svojom vyhlásení zverejnenom agentúrou Amák tvrdí, že útok v Londýne spáchali "ľudia, ktorí patria k Islamskému štátu".

Identifikovali podozrivého

V nemocničnom ošetrení naďalej zostáva 21 osôb, osem už boli prepustených do domáceho ošetrenia. Žiadna zo zranených osôb nemá vážne zranenia a nie je v ohrození života. Väčšina zranených utrpela popáleniny.

Britské bezpečnostné zložky identifikovali podozrivú osobu v súvislosti s útokom. Informovala o tom televízna stanica Sky News s odvolaním sa na svoje zdroje. Totožnosť podozrivého údajne zistila na základe záberov z bezpečnostných kamier.

Následky mohli byť horšie

Podomácky vyrobená bomba mohla byť odpálená pomocou časového spínača. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj o tom informovala stanica BBC. Podľa stanice však zariadenie zrejme nevybuchlo tak, ako to útočník či útočníci zamýšľali. Odborníci na výbušniny uviedli, že išlo zjavne o tzv. deflagráciu, čiže nie o silnejšiu detonáciu, ktorá by zabila všetkých ľudí stojacich okolo.

Polícia uviedla, že v súvislosti s bombovým útokom zatiaľ nikoho nezadržali. Stovky detektívov však pracujú na vypátraní páchateľa alebo páchateľov - skúmajú okrem iného zábery z bezpečnostných kamier, vykonávajú forenzné práce a hovoria so svedkami, povedal novinárom šéf protiteroristického oddelenia Metropolitnej polície Mark Rowley.

Cestujúci hlásili detonáciu

Metropolitná polícia zároveň potvrdila, že v súprave metra došlo na stanici Parsons Green k požiaru a viacero ľudí utrpelo zranenia. Podľa policajného vyhlásenia je priskoro na potvrdenie príčiny požiaru. Tá bude predmetom vyšetrovania, ktoré prevzalo protiteroristické veliteľstvo Metropolitnej polície. Stanica je naďalej uzavretá a polícia ľuďom odporúča, aby sa tomuto miestu vyhýbali.

Polícia dostala hlásenie o "incidente" na stanici Parsons Green, ktorá sa nachádza na nadzemnej trati siete metra juhozápadne od centra britskej metropoly, o 8.20 h miestneho času (9.20 h SELČ). Na miesto vyslali početných hasičov a záchranárov.

Cestujúci hlásili detonáciu naznačujúcu výbuch vo vozni počas raňajšej dopravnej špičky, keď bola súprava metra plná ľudí dochádzajúcich do práce. Stanica BBC informovala o viacerých zranených s popáleniami, no tiež ľuďoch, ktorí utrpeli zranenia v tlačenici pri panickom úteku zo stanice.

Mayová zvolala krízový štáb

Zábery zo vzduchu neskôr podľa agentúry AP ukázali, ako záchranári vedú cestujúcich po trati preč od vlaku. Na sociálnych médiách sa objavila fotografia bieleho vedra, v ktorom mala údajne nastať explózia. Z vedra viseli drôty a taška zo supermarketu, v ktorej sa nachádzalo, horela. Polícia pravosť fotografie dosiaľ nepotvrdila. Na internete sa rozšírila aj správy, podľa ktorých policajti na mieste činu hovoril o možnej druhej náloži, ktorú je potrebné zneškodniť. Oficiálne miesta to nepotvrdili, čo platí aj o tvrdení, že polícia pátra po mužovi s nožom.

Britská premiérka Theresa Mayová zvolala v reakcii na útok rokovanie krízového výboru britskej vlády. "Moje myšlienky sú s tými, ktorí boli zranení, a tiež so záchranármi, ktorí odpovedali na tento teroristický útok vynikajúco," napísala premiérka na Twitteri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok