Kim napriek sankciám opäť testoval, Japonci sa museli skryť

TA3 ČTK TASR
15.9.2017 00:39

Severná Kórea v noci skúšobne odpálila ďalšiu raketu, ktorá preletela ponad územie severného Japonska a dopadla do Tichého oceánu. Podľa analýz americkej a juhokórejskej armády išlo o balistickú raketu stredného doletu.

Raketa letela ponad Hokkaido

Správu neskôr potvrdila aj japonská protivzdušná obrana, podľa ktorej strela mierila do Tichého oceánu cez oblasť japonského ostrova Hokkaido. Obyvateľov na severovýchode Japonska vyzvali, aby sa skryli. Mali sa vzdialiť od čokohokoľvek, čo pripomína časť rakety, uviedla televízia NHK.

Velenie armády USA pre oblasti Tichomoria zdôraznilo, že odpálenie strely neohrozilo oblasť Severnej Ameriky. V súvislosti s najnovším raketovým testom KĽDR sa zíde Bezpečnostná rada OSN.

Išlo o prvý severokórejský raketový test od uvalenia nových sankcií na KĽDR, ktoré v pondelok schválila BR OSN v reakcii na nedávnu jadrovú skúšku Pchjongjangu. Raketa bol vystrelená o 6.57 h miestneho času (vo štvrtok o 23.57 h SELČ) z lokality Sunan neďaleko Pchjongjangu. Preletela ponad severnú časť Japonska a dopadla do severnej časti Tichého oceánu, pričom dosiahla výšku približne 770 kilometrov a preletela zhruba 3700 kilometrov.

Japonsko nebude tolerovať provokácie

Vláda v Tokiu vyjadrila nad odpálením rakety ponad územie Japonska veľké rozhorčenie. Hlavný tajomník vlády Jošihide Suga zdôraznil, že Japonsko "nebude tolerovať  opakované a bezmedzné provokácie" zo strany Pchjongjangu. KĽDR už na konci augusta vystrelila balistickú raketu stredného doletu typu Hwasong-12, ktorá taktiež preletela ponad severné Japonsko.

Úrad juhokórejského prezidenta podľa agentúry Reuters okamžite zvolal schôdzu Národnej bezpečnostnej rady. Vláda vydala vyhlásenie, že nemá informácie o tom, že by nejaká časť rakety dopadla na japonské územie. Po konzultácii s USA a Južnou Kóreou vraj Tokio na severokórejský krok "primerane odpovie".

Správa o odpálení rakety prichádza deň po tom, ako KĽDR pohrozila, že Japonsko "potopí" a USA premení na prach za podporu rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o nových sankciách voči Kimovmu režimu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok