Víchrica lámala stromy a komplikovala dopravu, vietor aj zabíjal

TA3 TASR SITA
14.9.2017 19:41

Výrazný studený front dorazil už aj Slovensko. Postupoval smerom na východ a so silným vetrom museli ľudia počítať najmä na juhozápade krajiny. Front so sebou zároveň priniesol ochladenie. Hasiči odstraňujú následky kalamity, v dôsledku silného vetra meškali aj vlaky. Živel si vyžiadal aj jednu obeť.

Najsilnejšie nárazy vetra zaznamenali vo Veľkých Janíkovciach v okrese Nitra. Náraz vetra tam dosahoval rýchlosť 120 km/h. Priemerná rýchlosť vetra dosiahla 77 km/h. Podobne v Piešťanoch priemerná rýchlosť vetra bola 76 km/h. "Priemerná rýchlosť vetra tu dosiahla silu víchrice. Víchrica je nad 75 km/h," uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav na facebookovom profile. Front so sebou prináša zároveň ochladenie. Najväčší pokles teploty zaznamenali na bratislavskej Kolibe, kde teplota klesla z 29 na 17 stupňov Celzia. Podľa meteorológov sa však vzduch bude ešte ochladzovať.

Živel si vyžiadal aj jednu obeť. Informovali o tom hasiči, ktorí boli pred siedmou hodinou večer vyslaní na ulicu Juraja Holčeka v obci Hul, okres Nové Zámky. Po príchode na miesto udalosti bolo zistené, že následkom silného vetra sa zrútil murovaný plot a privalil jednu osobu. Hasiči osobu vyslobodili, tá svojim zraneniam na mieste podľahla.

Pre celé západné Slovensko, konkrétne pre Bratislavský, Trnavský, Nitriansky a Trenčiansky kraj, platila do 21.00 h výstraha druhého stupňa. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," uvádzal SHMÚ. Pre niektoré oblasti Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja platila výstraha prvého stupňa.

V Bratislavskom kraji v súvislosti so silným vetrom evidovali hasiči okolo 30 výjazdov, ich počet sa však ešte navýši. Uviedol to pracovník operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave. Hasiči zasahovali vo všetkých okresoch, čiže okrem hlavného mesta aj v Malackách, Pezinku a Senci. Najčastejšie ide o popadané stromy alebo poškodené strechy. "Ale nič vážnejšie. A zatiaľ je to aj bez zranení," doplnil operačný dôstojník. Železničná spoločnosť Slovensko na Twitteri informovala aj o meškaní viacerých vlakov. Ako dôvod uvádzala práve vplyv počasia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok