Sú tri podoby exekučnej amnestie, vyhlásil Fico

TA3 TASR
20.1.2018 13:26

Pri pripravovanej exekučnej amnestii vidí vládna koalícia tri možnosti nastavenia jej parametrov. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to vyhlásil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Sú tri podoby exekučnej amnestie, vyhlásil Fico
TASR

Posilnenie pracovného trhu

Cieľom exekučnej amnestie môže byť podľa premiéra posilnenie pracovného trhu. V tomto prípade by riešila situáciu 40.000 až 70.000 ľudí, ktorí sa podľa odhadov Sociálnej poisťovne vyhýbajú zamestnaniu, pretože by im na ich zárobok siahli exekútori. Druhou možnosťou je zamerať sa pri exekučnej amnestii na dlhy voči štátnym inštitúciám.

„Potom je tretia možnosť, a tu hovoríme o celoplošnej amnestii, ktorá by stála obrovské peniaze,“ priblížil Fico s tým, že práve tento typ amnestie vyvoláva otázky o správnosti, pretože by sa nerozlišoval dôvod, pre ktorý sa ľudia zadlžili. „Robil by som veľký rozdiel v tomto, či niekto si požičal peniaze na dovolenku a tieto peniaze nevrátil, alebo si chcel kúpiť luxusný televízor, a človekom, ktorý z dôvodu sociálnej núdze siahal po pôžičkách,“ ozrejmil premiér. „Táto myšlienka sa mne veľmi pozdáva, dať tomu sociálny rozmer,“ doplnil.

Postoj koaličných partnerov

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) predstavila na Koaličnej rade návrh exekučnej amnestie. Koncom januára sa podľa Fica dozvie postoj koaličných partnerov a následne padne končené rozhodnutie o tom, či exekučná amnestia bude, v akom rozsahu, prípadne etapách. Výsledok by mal byť známy v priebehu februára.

„Toto je téma, ktorá nás dlhodobo trápi, pretože 3,6 milióna exekučných spisov na súdoch, to je taká 'šajba', že s tým sa treba nejako pohrať. Možno pôjdeme po dieloch, možno to urobíme naraz, ale vôľa vo vládnej koalícii je,“ deklaroval ministerský predseda.

Opatrenia môžu mať dosah na štátny rozpočet v rozsahu od desiatok po stovky miliónov eur, ozrejmil Fico. Slovensku sa hospodársky darí a bude mať na exekučnú amnestiu v roku 2018 finančné prostriedky, aj keď to pre súčasnú koalíciu nie je priorita, zdôraznil premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok