Guterres vyzýva všetky členské štáty OSN na pomoc Rohingom

TA3 TASR
14.9.2017 07:44

Bezpečnostná rada OSN odsúdila násilnosti na západe Mjanmarska, pre ktoré z krajiny utiekli státisíce Rohingov. Generálny tajomník OSN António Guterres označil situáciu za katastrofálnu. Zároveň vyzval všetky štáty, aby do krajiny vyslali humanitárnu pomoc.

Guterres tiež vyzval mjanmarské úrady, aby zastavili vojenské akcie v Jakchainskom štáte na západe krajiny, odkiaľ utekajú do susedného Bangladéša státisíce príslušníkov moslimského etnika Rohingov. "Je to dramatická tragédia, ľudia umierajú a trpia v hrozných počtoch. Toto sa musí zastaviť," zdôraznil Guterres.

Z Mjanmarska, kde bezpečnostné sily vedú ofenzívu voči povstalcom z radov Rohingov, len za posledné necelé tri týždne utieklo najmenej 370.000 príslušníkov tejto etnicko-náboženskej menšiny.

Násilnosti v Jakchainskom štáte vypukli 25. augusta. Militanti z radov Rohingov vtedy zaútočili na zhruba 30 policajných staníc. Mjanmarská armáda následne pristúpila k protiútoku na povstalcov. Vzájomné strety si vyžiadali stovky obetí na životoch, prevažne z radov vzbúrencov. Ako armáda, tak aj povstalci sa vzájomne obviňujú z používania brutality.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok