USA vydali varovanie pred teroristickými útokmi na Balkáne

TA3 TASR
15.1.2018 00:13

Spojené štáty varovali svojich občanov, aby "vzhľadom na možný terorizmus zvýšili ostražitosť v Kosove", a vymenovali niekoľko lokalít, kde podľa Washingtonu hrozí nebezpečenstvo.

USA vydali varovanie pred teroristickými útokmi na Balkáne
SITA/AP

V piatkovom varovaní amerického ministerstva zahraničných vecí sa ďalej uvádza, že "teroristické skupiny pokračujú v plánovaní možných útokov v balkánskom regióne vrátane Kosova", informovala v nedeľu agentúra AP. Zmienený vládny rezort tiež upozorňuje na politicky motivované násilie, ktoré sa vyskytuje na celom území Kosova. Varovanie zmieňuje štyri oblasti, kde žijú príslušníci srbskej menšiny a kde by napätie mohlo vyústiť do násilia.

Dôvod vydania tejto výstrahy nie je jasný. Kosovskí činitelia sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrili. Úrady v Kosove uviedli, že približne 180 tamojších občanov má aktívne styky s džihádistickými skupinami v Sýrii a Iraku.

17. februára 2018 uplynie desať rokov od jednostranného vyhlásenia nezávislosti Kosova od Srbska, ktoré však naďalej odmieta uznať tento krok, podobne ako viaceré členské krajiny Európskej únie vrátane Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok