Moskva vracia úder, diplomatom USA rušia parkovacie miesta

TA3 TASR
13.9.2017 22:00

Ruské úrady obmedzili parkovacie miesta pred konzulátmi USA v Rusku. Oznámila to agentúra AP, podľa ktorej ide o súčasť pokračujúcej diplomatickej roztržky medzi Washingtonom a Moskvou.

Moskva vracia úder, diplomatom USA rušia parkovacie miesta
SITA/AP

Vzťahy na veľmi nízkej úrovni

Ruská štátna televízia Rossija 24 informovala o zrušení parkovacích miest pred americkým generálnym konzulátom v Petrohrade, ktoré boli premaľované na prechod pre chodcov. Spred ďalšieho generálneho konzulátu USA v Jekaterinburgu boli zas odstránené označenia vyhradených parkovacích miest.

Hovorkyňa americkej ambasády v Moskve sa k rušeniu parkovacích miest pred konzulátmi odmietla vyjadriť. Diplomatické vzťahy medzi USA a Ruskom sú podľa AP v súčasnosti na najnižšej úrovni od čias studenej vojny. V posledných mesiacoch ich negatívne poznačila séria vypovedaní diplomatov a uzavretí diplomatických misií.

Rusi chcú dosiahnuť rovnocennosť

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že Moskva prijme recipročné reštrikčné opatrenia voči americkým diplomatickým misiám na území Ruska. Cieľom avizovaných, bližšie nešpecifikovaných opatrení má byť podľa neho dosiahnutie "úplnej rovnocennosti" s postavením ruských misií v USA.

Celý konflikt sa rozhorel po tom, ako Rusko nariadilo USA, aby do 1. septembra znížili počet pracovníkov svojho veľvyslanectva v Moskve a všetkých troch konzulátov o 755. USA následne nariadilo zatvorenie ruského konzulátu v San Franciscu, konzulárnej kancelárie v New Yorku a obchodnej misie vo Washingtone.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok