Agrorezort Gabriely Matečnej prezradil priority na tento rok

TA3 SITA
9.1.2018 10:33

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná predstavila plány rezortu na rok 2018. Jeho prioritou bude presadiť zákon o veterinárnej starostlivosti či podporiť poľnohospodárov takzvanou zelenou naftou.

Predstavenie projektu

Podpora slovenských potravín, boj s dvojakou kvalitou na celoeurópskej úrovni, lokálne pulty v reťazcoch či systémové opatrenia v lesníctve a rozvoj vidieka. Aj to boli niektoré z opatrení, ktoré počas uplynulého roka realizoval agrorezort v prospech slovenského poľnohospodárstva, potravinárstva, lesníctva a rozvoja vidieka. Uviedla to v utorok na tlačovej besede pri bilancii roka 2017 vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Podľa ministerky sa poľnohospodárstvo a potravinárstvo stávajú v spoločnosti čoraz dôležitejšou témou.

"Slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo získavajú na Slovensku čoraz významnejšie postavenie. Priority ako ochrana pôdy, bezpečnosť a kvalita potravín či rozvoj vidieka sme dostali do centra pozornosti celej spoločnosti. Naše témy, ako dvojaká kvalita potravín a boj za práva spotrebiteľov, zarezonovali aj u najvyšších predstaviteľov Európskej únie. Dokázali sme, že hoci je Slovensko malá krajina, jeho hlas počujú už aj veľké európske štáty.

Čelili sme potravinovým škandálom, ako kuracina z Brazílie nakazená salmonelou či holandské vajcia obsahujúce fipronil, no podarilo sa nám včas zasiahnuť a chrániť slovenských spotrebiteľov. Krok po kroku sme napĺňali naše ciele, za čo chcem poďakovať všetkým zamestnancom nášho rezortu, ale aj všetkým spotrebiteľom, ktorí v minulom roku siahli na pultoch po slovenských potravinách," povedala Gabriela Matečná.

 

Podpora mladých farmárov

Menila sa aj obchodná politika v štátnom podniku Lesy SR, aby sa viac dreva dostalo k domácim spracovateľom a pridaná hodnota ostávala v krajine. Verejnosti rezort predstavil Národné memorandum o lesoch ako systémové riešenie starostlivosti o lesy a chránené územia a predložil zákon o dreve. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR podľa nej zásadným spôsobom naštartovalo čerpanie eurofondov na regionálny rozvoj, čím podporilo vznik tisícok nových miest v škôlkach, lepšie technické vybavenie v školách, zeleň v mestách, verejnú dopravu či budovanie cyklotrás. Vyhlásených bolo doposiaľ 20 výziev za takmer miliardu eur.

Podporením miestnych akčných skupín sumou bezmála 150 miliónov eur podporí rezort vytvorenie stoviek nových pracovných miest v najmenej rozvinutých regiónoch Slovenska. Z Pôdohospodárskej platobnej agentúry sa podľa nej pod aktuálnym vedením rezortu stala transparentná inštitúcia, ktorá vôbec po prvý raz v histórii vyplatila poľnohospodárom preddavky.

"V parlamente boli schválené dva prelomové poľnohospodárske zákony. Ústavný zákon zadefinoval pôdu ako neobnoviteľný prírodný zdroj, ktorý požíva osobitnú ochranu zo strany štátu a spoločnosti. Druhou významnou legislatívnou úpravou je novela zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, ktorá obmedzí špekulantov a podporí malých a mladých farmárov," doplnil Bernaťák, predseda poslaneckého klubu SNS v Národnej rade SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok