Briti sa pripravujú na tvrdý brexit, Mayová odvolala šéfa strany

TA3 TASR
8.1.2018 14:51

Zdá sa, že Británia vážne uvažuje o myšlienke vystúpenia z Európskej únie bez komplexnej obchodnej dohody so zvyškom bloku. Zrejme vznikne aj minister pre "tvrdý brexit". Premiérka Theresa Mayová tiež odvolala šéfa svojej strany.

Vláda musí byť pripravená

Britský denník The Telegraph priniesol správu, že premiérka Mayová tento týždeň vymenuje "ministra pre tvrdý brexit". To je považované za pokus premiérky ukázať EÚ, že to myslí vážne, keď hovorí o odchode aj bez obchodnej dohody. Tento nový minister by mal spolupracovať s ministrom pre brexit Davidom Davisom a neustále by mal informovať o aktuálnych prípravách na možnosť vystúpenia bez obchodnej dohody.

Regionálny šéf pre Európu firmy Economist Intelligence Unit Joan Hoey povedal pre CNBC, že vymenovanie takéhoto ministra má logiku. "Tvrdý brexit nie je cieľom vlády, ale krajnou možnosťou v prípade nevyhovujúcej dohody. Ak vláda myslí vážne, že odíde od rokovacieho stola, ak EÚ nepredloží prijateľnú dohodu, musí byť pripravená na takúto možnosť," uviedol Hoey.
Vymenovanie nového ministra pre tvrdý brexit by malo byť súčasťou tohtotýždňovej prestavby kabinetu.

Avizovala viaceré zmeny

Mayová odvolala výkonného predsedu Konzervatívnej strany Patricka McLoughlina. Na jeho miesto vymenovala Brandona Lewisa, ktorý bude zároveň zastávať funkciu ministra bez portfólia. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Mayová
sa v pondelok chystá urobiť viaceré zmeny na vládnych postoch, ako aj na miestach štátnych tajomníkov.
Zo svojej funkcie už medzičasom odstúpil britský minister pre Severné Írsko James Brokenshire, ktorý ako dôvod svojho odchodu udal zdravotné problémy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok